Алкохол чест узрок саобраћајних незгода

Управљање возилом под дејством алкохола веома је раширена појава. Иако се припадници Полицијске управе Градишка разним акцијама стално боре против тога и даље се биљеже екстремни случајеви о којима се много говори.  У оквиру недавне акције контроле саобраћаја, двије дјевоке ухапшене су на подручју Градишке, јер је утврђено присуство алкохола од чак  5.19 промила и 1.67 промила алкохола.

Начелник Одјељења полиције ПУ Градишка Дејан Трифковић, каже да су такви случајеви ријетки, али се дешавају.

Свакако највећа казна је уколико лице у саобраћајној незгоди настрада, али су такође  прописане и новачне казне које зависе од утврђене количине алкохола.

„Ако се утврди алкохол код возача преко 1,5 грама по килограму  тад се изриче новчана казна од 400 до 1000 КМ и забрана управљања возилом од 2 до 6 мјесеци и добију се два казнена бода. Ако лице изазове саобраћајну незгоду казне су много веће. Такође ако има алкохола од 0,80 до 1,5 грама по килогрму казна је од 100 до 300 КМ и забрана управљања возилом од 1 до 4 мјесеца и два казнена бода. Исто тако казне су веће ако дође до саобраћајне незгоде“ рекао је Трифковић.

Упркос санкцијама и превентивним акцијама статистички показатељи нису позитивни. Према њима алкохол је један од честих узрочника саобраћајних незгода.

На подручју које порива Полицијска управа Градишка посљедњих девет мјесеци догодило се 475 незгода од чега је код 28 узрок  алкохол.  У оквиру акција које се проводе током викенда на овом подручју  у просјеку се забиљежи од 18 до 40 особа које управљају возилом под дејством алкохола, што је поражавајуће, истиче Трифковић.

Напомињемо да дијелу возача уопште није дозвољено присуство алкохола у крви. Осим професионалних возача то се односи на особе млађе од 21 године, са мање од три године возачког искуства.

Н.Миљковић

Share With: