АВЕнтуре Градишка нови бренд града на Сави

Градска управа града Градишке у сарадњи са 10 партнера, а који долазе из Италије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије, Албаније и Грчке, имплементира пројект ADRILINK – Adriatic Landscape Interpretation Network (ADRILINK – МРЕЖА ЗА ИНТЕРПРЕТАЦИЈУ ЈАДРАНСКОГ ПЕЈЗАЖА) у оквиру INTERREG ADRION програма. Укупна вриједност пројекта износи 2.409.446,70 EUR, а буџет Градске управе града Градишка износи 202.886,00 EUR (EU – 172.453,70 EUR; Градска управа – 30.432,90 EUR). Почетак имплементације пројекта је  започео у јануару 2021. године, а завршетак пројектних активности је предвиђен за јануар 2023. године.

Општи циљ пројекта је допринијети јачању локалне привреде повећањем туристичке понуде, вредновањем локалних идентитета, природне и културне баштине, стварањем нових и увезивањем постојећих туристичких производа и субјеката,  те стварање повољног пословног окружења у Јадранско-јонском подручју. Циљ пројекта је и повећање капацитета заинтересованих страна у подручју заштите природне и културне баштине и туризма, како би се одрживо валоризовала и очувала природна и културна баштина као средство економског раста и привредног развоја локалне заједнице.

Сврха самог пројекта је туристичко мапирање и интерпретација специфичности подручја укључених у партнерску мрежу с циљем креирања нових “Центара за интерпретацију пејзажа” путем развоја дигиталних технологија, иновативних састава туристичко-информацијских услуга функционалних за промовисање територија на интегрисани и одрживи начин, описујући га као туристичко одредиште које истодобно може понудити умјетност, природу, културу, окусе, ароме и емоције, у једном великом Јадранско-јонском “пејзажу”.

Умрежавањем природних ресурса и културних специфичности сваког од пројектних партнера, пројекат ради на стварању мреже Центара за интерпретацију пејзажа, замишљених  као кључних тачака дефинисаних тематских путева физички лоцираних на различитим мјестима и дигитално повезаних, презентованих и промовисаних на заједничкој платформи и на 4 међународне тематске конференције о пејзажу, чиме обезбијеђујемо интегрисану употребу новокреираног туристичког садржаја и нудимо туристичке услуге туристима и свим осталим корисницима партнерског подручја.

У периоду 2021-2022. године Градска управа града Градишка је у сарадњи са локалним партнерима, представницима локалних јавних установа, јавних предузећа, предузетника и невладиних организација кроз партиципативне радионице, израде студија и интерпретативног плана заједнички мапирала туристичке потенцијале града, те је креиран бренд АВЕнтуре Градишка – Путевима меда и Римљана.

Пројектом су креиране, интерпретиране и опремљене 4 туристичке руте – Гладијаторска АВЕнтура, Медена АВЕнтура, Зелена АВЕнтура и Градска АВЕнтура које чине културно-историјски локалитети из римског периода, природна добра и пружаоци туристичких и угоститељских услуга (Ресторан „Ђердан“,“Беррy Тале“, Милован Матић с.п. Градишка, Камп Буковица,  Вагабундо,  ППГ Трнинић – Пчелињаци „Краљица“  и Ресторан “Језеро”, а који су своје услуге обогатили и увезали са тематиком римског периода.

Такође је израђена и мобилна апликација – АР туристички водич АВЕнтуре Градишка – која повезује све мапиране и обиљежене интерпретативним тотемима тачке на рути. Мобилна апликација омогућује самостално истраживање нове туристичке понуде, руте на интерактиван и едукативан начин. Обиласком рута, скенирањем QR кодова посјетиоци ће моћи видјети 3D приказе Сервицијума, Виле Рустике и римског каменолома, те уз едукативну компоненту и кроз игру ће сви моћи сакупити римске новчиће и остварити попусте или поклоне код наших пружаоца туристичких и угоститељских услуга на рути.

Реализовањем пројектних активности на локалном нивоу обезбијеђен је нови интерактивни иновативни туристички производ на територији града Градишке који ће кориштењем ИК технологија, интерпретацијом културног насљеђа из римског периода и природне баштине и унапређењем пружаоца туристичких и угоститељских услуга привући многобројне посјетиоце и туристе у Градишку.

Отварање и презентовање новокреиране руте је планирано за 3. септембар 2022. године када ће се и организовати Први римски фестивал у Градишци – АВЕнтуре Градишка.

Share With: