Џиновски бијели лук из Гашнице (ФОТО)

Није кинески, није за Гинисову књигу рекорда већ је џин из Гашнице. Огромни бијели лук изазива пажњу многих, а Бјелица Кукавица каже да је пет пута тежи од обичног.

Слоновски бијели лук, како га у народу зову, има блажи укус од обичног који се узгаја у свакој башти у нашем крају. Користи се у гастрономији као и обични бијели. Припада породици лукова и поред тога што изгледа као огромна луковица бијелог, ради се о сроднику порилука и потиче из Азије.

Уколико волите бијели лук, сад је идеално вријеме за садњу јер бијели лук презимљује и у идућој години развија вегетативну масу и луковицу – главицу.


Вјероватно је сувишно рећи да је бијели лук од давнина познат као врло моћан природни лијек. Познато је да су још стари Египћани, у вријеме грађења пирамида својим робовима често давали бијели лук да би их одржали у доброј кондицији.
Данас савремена медицина научним истраживањима само потврђује сва ранија сазнања у вези ове биљке до којих је човјечанство дошло кроз стогодишња искуства преношена са кољена на кољено.

Г.В.

Share With: