Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 26.11.2022.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

Једногласне поруке са новог моста на Сави код Градишке: Овдје је ШАНСА ЗА ДОГОВОР и помирење народа у БиХ (ФОТО)

На свечаности поводом завршетка градње моста на Сави, вечерас у Градишки, званичници Републике Српске, Хрватске и Европске уније сагласили су се да је ово велика и заједничка побједа, од велике користи за цијели регион.
Министар транспорта и комуникација у Савјету министара БиХ, Војин Митровић, казао је, у обраћања са говорнице на мосту импресивних димензија, да је то “ велики и озбиљан пројекат који ће омогућити да Република Српска, крајем наредне године када буде завршена градња цесте од моста до Окучана, добије путну конекцију са Србијом, Европом и свијетом”.

– Овај мост такође ће побољшати привредни и економски развој Српске и БиХ – рекао је Митровић подсјетивши да се на овај дан чекало дуже од деценије.
Државни секретар у Министарству мора, промета и инфраструктуре Хрватске, Томислав Михотић, нагласио је да је за Хрватску важно отварање овог моста, рекавши да је то велики успјех након недавног отварања Пељешког моста.
– Мост ће донијети доноси просперитет и економски развој, већу робну размјену. Надамо се да ће се овим мостом људи повезивати и економски сарађивати – казао је Михотић.
Овај мост допринијеће бржем, сигурнијем и лакшем транспорту робе и људи, те привредном развоју Републике Српске и локалних заједница, казао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Он је такође нагласио да је то један од најзначајнијих објеката путне инфраструктуре у Српској и БиХ, захваљујући којем ће мрежа ауто-путева и брзих саобраћајница у Српској добити пуни смисао а Градишка додатну прилику за привредну зону и снажнији инвестициони искорак.

Шеф Сектора за кооперације у Делегацији ЕУ у БиХ, Стефано Елеро, који се такође обратио бројним гостима, представницима локалних и републичких власти и осталим грађанима, рекао је да ће мост на Сави код Градишке омогућити бројне предности овдашњим грађанима, економији, али и цијелом региону и ЕУ.

Изградња је почела у септембру 2019. године, а завршена је крајем маја ове године. Процијењена вриједност градње моста на Сави износи 19,54 милиона евра, а за овај пројекат одобрен је и грант Европске комисије путем Инвестиционог оквира за Западни Балкан у износу од 6,8 милиона евра.
Мост дуг 426, широк 22,6 метара, са више трака, биће у функцији за годину и по, када се заврше приступне саобраћајнице у Хрватској.

Изградњу моста, финансирали су Министарство транспор

та и комуникација у Савјету министара и “Хрватски путеви”, уз помоћ грант средстава ЕУ, а извођач радова конзорцијум који чине компаније “Интеграл инжењеринг” из Лакташа те загребачке “Ђуро Ђаковић монтажа” и “Загреб монтажа”. За мост је утрошено 4.900 тона челика, а у изградњи укупно је кориштено око 140 грађевинских производа.


У културно-умјетничком дијелу свечаности наступили су чланови КУД “Мирково коло” из Врбашке.
Аутор: Милан Пилиповић
СрпскаИнфо

Share With:
Open

close button