Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

Топ листа за 08.10.2022.год.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

Јавни позив за подршку инвестицијама у прерађивачке капацитете

Јавни позив УНДП БиХ за подршку инвестицијама у прерађивачке капацитете и маркентинг пољопривредно-прехрамбених производа, који се реализује у оквиру пројекта ЕУ намијењеног за пољопривреду “Еу фор агри” /ЕУ4АГРИ/, представљен је данас пољопривредницима у Градишци.

Начелник градског Одјељења за пољопривреду и рурални развој Горан Мирјанић рекао је да Градска управа настоји да организовањем оваквих скупове информише пољопривреднике да могу доћи до бесповратних средстава те да кроз програме подршке из градског буџета настоје да им помогну да задовоље критеријуме конкурисања на јавне позиве.

Мирјанић је навео да је за подстицај легализације пољопривредних објеката за ову годину из градског буџета планирано издвајање од 10.000 КМ, 15.000 КМ за развој сеоског туризма и по 10.000 КМ за промоцију биљне и сточарске производње.

Сарадик за савјетодавне услуге у пројекту “Еу фор агри” Енес Куртовић рекао је да је пројекат намијењен за задруге, предузећа, самосталне предузетнике и занатске радње које се баве прерадом пољопривредних производа.

За овај пројекат обезбијеђено је 3,2 милиона КМ, а потенцијални појединачни корисници могу да добију подршку до 70 одсто вриједности пројекта, која ће бити исплаћена у новцу у износима од 35.000 до 350.000 КМ.

“Главни донатор средстава је ЕУ, а циљ је да се модернизује пољопривредни сектор у БиХ, да буде кокурентнији, да се повећа обим призводње, одрже постојећа и отворе нова радна мјеста”, истакао је Куртовић.

Подносиоци захтјева на овај јавни позив морају да се баве прерадом пољопривредних производа, а један од проблема је што већина потенцијалних корисника у БиХ не може да задовољи критеријуме који се односе на власништво над земљиштем, те производним објектима који морају да буду легализовани и имају све употребне дозволе за прерађивачки дјелатснот којом се баве.

Предсједник Удружења “Еко башта” из Градишке Данко Цумбо навео је да је међу чланови овог удружења, који се баве еколошком производњом хране, има и оних који се баве прерадом пољопривредних производа и могу да конкуришу на јавни позив УНДП-а. “Циљ нам је појачамо њихове капацитете за прераду еколошки произведеног воћа”, додао је Цумбо.

Јавни позив у оквиру пројекта “Еу фор агри” објављен је 5. априла, а отворен до 7. јуна ове године.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button