Ђаке на јесен чекају 24 нова уџбеника

Због измјене и модернизације наставних програма као и увођења нових предмета, ђаке у Српској на јесен чекају 24 нова уџбеника, попут дигиталног свијета за трећи разред основне школе и читанке за други разред средњих стручних школа за трогодишње занимање.

У Заводу за уџбенике и наставна средства Републике Српске истичу да ће се пред ђацима у септембру наћи и четири адаптирана и измијењена, те три редизајнирана уџбеника.

– За основну школу исказана је потреба за новим уџбеницима због доношења нових програма. Наиме, за одређене предмете затражени су нови уџбеници, а за одређене усклађивање са наставним планом и програмом, односно адаптација – казали су у заводу.

Основне школе

Уџбенички комплет буквар за 2.

Дигитални свијет за 3.

Биологија за 6.

Математика за 7.

Збирка задатака из математике за 7.

Физика за 7.

Збирка задатака из физике са лабораторијским вјежбама за 7.

Основи информатике за 7.

Математика за 8.

Збирка задатака из математике за 8.

Ликовна култура за 8.

Уџбенички комплет њемачки језик за 9. разред

Објаснили су да је законом дефинисано да се уџбеник адаптира ако је дошло до измјене једне четвртине садржаја, а уколико је ријеч о измјенама већим од тога, иде се на нови уџбеник.

– Нови уџбеници су усклађени са наставним планом и програмом, модерни, те ликовно-графички квалитетно опремљени – истакли су у заводу.

Поред потребе за усклађивањем уџбеника општеобразовних предмета са модернизованим програмима у средњим школама, постојала је потреба за, како су истакли у заводу, обезбјеђивањем књига у струкама и занимањима гђе до сада није било уџбеника.

– Сваке године повећава се број уџбеника у одређеним струкама и занимањима и на тај начин настојимо да омогућимо квалитетније школовање – казали су у заводу.

Додали су да још нема уџбеника за све наставне предмете у свим струкама и занимањима.

– Прошле године имали смо 15 нових уџбеника, ове године 12 и још седам у процедури одобравања. Сваке године на конкурсу имамо исказану потребу за око 100 уџбеника за средње стручне школе – рекли су у заводу.

Средње школе

Читанка за 1. разред средњих стручних школа

Историја за 1. разред средњих стручних школа

Технологија материјала за 1. разред за трогодишња занимања

Педологија са геологијом за 1. разред

Цртање и сликање за 1. разред

Читанка за 2. разред средњих стручних школа

Хемија за 2. разред

Историја за 2. разред

Банкарско пословање за 2. разред банкарски техничар

Безбједност и регулисање саобраћаја за 2. разред

Безбједност и регулисање саобраћаја за 3. разред

Здравствена њега са породичном медицином за 3. и 4. разред

 Хуманост и безбједност

Из Завода за уџбенике и наставна средства истакли су да, када је у питању нови наставни предмет хуманост и безбједност још нису добили званичну информацију, између осталог, о наставном програму и потребама за прибављање рукописа уџбеника.

– Према незваничним информацијама које имамо, овај предмет би требало да иде експериментално у 20 школа – казали су у заводу.

Законска процедура је таква да је, појашњавају, неопходно донијети наставни план и програм, а након тога приступити прибављању уџбеника.

/Глас Српске/

Share With:
Open

close button