Top lista

Top lista za 31.07.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Шулић: Народна скупштина Републике Српске спремна за процесе европских интеграција БиХ

Потпредсједници Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић и Денис Шулић и генерални секретар Небојша Згоњанин  данас су у Мостару учествовали на Конференцији предсједавајућих парламената у БиХ.

На Конференцији је потписана Заједничка изјава о подршци Плану приоритета за Парламенте у БиХ за убрзање процеса европских интеграција, који је припремио Твининг пројекат под називом „Подршка Европске уније Парламентима Босне и Херцеговине у пословима европских интеграција“ који финансира Европска унија, с циљем пружања доприноса спровођењу 14 приоритета наведених у Мишљењу о захтјеву  Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији.

План приоритета за парламенте, као нови стратешки документ, усмјерен је на основне свеобухватне задатке у кључним областима функционисања парламента како би парламенти у БиХ, као кључни актери, били у стању пружати стратешке смјернице за процес европских интеграција Босне и Херцеговине. На тај начин, Планом приоритета жели се допринијети благовременој и учинковитој припреми парламената у БиХ за суочавање с надолазећим изазовима, а нарочито у контексту добијања статуса земље кандидаткиње и отварања преговора, што је стварни циљ.

Обраћајући се учесницима Конференције у име Народне скупштине, потпредсједник Народне скупштине Денис Шулић је изразио задовољсто јер је успјешно закључена још једна фаза „Твининг пројекта“, односно „План приоритета за парламенте у БиХ за убрзање процеса европских интеграција“.

„Усвајањем ‘Плана приоритета’ Народна скупштина Републике Српске жели да да свој допринос испуњавању стратешких смјерница за процес европских интеграција Босне и Херцеговине. Народна скупштина је и до сада показала да је спремна да одговори на изазове у контексту добијања статуса земље кандидата и отварања преговора са Европском унијом, рекао је Шулић и изразио захвалност Европској комисији и парламентима партнерима са којима заједно раде на ефикаснијем провођењу европских пракси.

„Ефикасна Народна скупштина је јака Народна скупштина, а такав парламент очекује и заслужује народ који нас је бирао“, закључио је Шулић.

Share With: