Top lista

Top lista za 17.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Црква брвнара Светог Николаја у Романовцима

Српска православна црква  у суботу, 19. децембра прославила је празник посвећен светом Николи.

У данашњем издању рубрике Мој град говорили смо о цркви брвнари у Романовцима, посвећеној управо светом Николи.

Црква брвнара у Романовцима је најстарија грађевина на подручју града Градишка која је 2. марта  2004. године проглешена националним спомеником БиХ.

Налази се у селу Романовци које је смјештено на источним падинама планине Козаре, на прелазу из брдовитог у равничарски терен – Лијевче поље. Налази се на пола пута који води од Градишке према Бања Луци, а до цркве ћете најлакше доћи када се на ауто-путу Градишка –Бањалука, на александровачкој петљи издвојите за Бакинце.

Података о времену настанка цркве у Романовцима нема много и већина је углавном везана за народне приче и предања.Црква се по свом облику, скромним димензијама, нарочито малој ширини, те чињеници да нема олтарску апсиду, може датирати у XVIII вијек. Као допуна овој тврдњи може се узети и податак да се у цркви раније налазио антиминс освећен у вријеме митрополита Павла Ненадовића (1749 – 1766. године ), што би био један од елемената на основи кога се црква може смјестити у XVIII вијек. Једина два датума која се могу примијетити на цркви су година 1812, урезана на улазним вратима у цркву, и година 1815 – урезана на дверима. Ти датуми, по свему судећи, представљају датуме једне од њених оправки.

Овај национални споменик се састоји од објекта цркве, старог гробља са пет крстача и покретног наслијеђа: царске двери, полијелеј, служавник и псалтир који се сада налазе у згради Епархије у Бања Луци.

У стару цркву Светог Николаја у Романовцима, у септембру  2018. године, након 114 година од вјенчања Петра и Милке Кочић, враћене су Царске двери.

Парох романовачко-машићки Петар Јовановић рекао је тада да су Двери и црква Светог Николаја настали за вријеме турске власти и оскудице што се може видјети на Дверима. “На њима се налази шест икона, а према записима са којима располажемо  неколико приложника је даривало једну икону. То говори да су били сиромашни али да су имали вјеру и љубав према Богу и цркви”, нагласио је Јовановић.

У старој цркви Светог Николаја у Романовцима 18.септембра 1904. године тајно су се вјенчали Милка и Петар Кочић. У ту част Град Градишка, Мјесна заједница Романовци, Романовачко-машићка српска православна црквена општина и Основна школа ’’Петар Кочић’’ Нова Топола организују манифестацију “Идеш ли, роде” која се одржава од 2005. године. На манифестацији награђују се ученици основних школа са подручја Градишке и Републике Српске који су написали најбоље литерарне радове о теми ’’Лик и дјело Петра Кочића’’.

Share With: