Цијели свијет на малом игралишту: Градишка дијаспора слави пола вијека Ђоле у Градишки (ФОТО)

Више стотина бивших и садашњих становника Градишке организовали су спортске игре и забавне програме на спортско-рекреативном центру Ђоле у градској Мјесној заједници Обрадовац. Већина учесника овог програма живи у иностранству али их за ово мјесто вежу лијепе успомене.

Овдје смо одрастали, забављали се, проводили много времена… Свако је, за себе проналазио садржај који му највише одговара. Одавде су потекли многи познати градишки фудбалери и други спортисти. Ђола, мало игралиште окружено стамбеним зградама и кућама, баштама, изграђено прије 50 година, живи у нашим успоменама – казао нам је Миле Чатак, бивши фудбалер „Козаре“.

Он живи у Сједињеним америчким државама. Овдје је дошао, да са друштвом, бившим саиграчима Енвером Ћатићем, Емиром Хаџићем, Срећком Гајићем освјежи сјећања и драге успомене.

Хусреф Мујаџић Шими живи у Данској. Рођен је и одрастао поред Ђоле.

– Ово је одувијек била најнижа тачка у насељу, често пуна воде. Некада смо се ту утркивали, пливајући у лаворима. Када се присуши, прелазили смо на друге спортске дисциплине. За све нас у Текији и Обрадовцу, постоје три мјеста на којима смо одрастали, то су кућа, школа и Ђола – исписао нам је Мујаџић.

Хасиб Башић је срећан што је срео многе пријатеље, са којима се није видио годинама.

– Славимо педесет година од уређења овог малог али важног спортског центра. Овдје се надмећемо, организујемо фудбалске утакмице, без обзира на годину и старосну доб. Овдје се игра срцем а понајманје главом и ногама. Многи су се овдје видјели, срели, поразговарали јер живе на свим меридијанима – каже Башић.

Уз игру, забаву, разговоре, госте је пјесмом почастио хармоникаш Ахмет Сарач. Око њега окупили се многи. Потекла бујица емоција. На хармонику стављају новац, колико ко може и има. Од срца. Ахмет се распјевао, да свакоме испуни музичку жељу, да раИу орасположи.

– Гђе год се пјева, ту се зло не мисли… Срећан сам због свих људи који су дошли да на Ђолу. То је најљепше мјесто у граду, али и у моме животу – описао је Сарач своју емоцију. Друштво је запосјело за богату трпезу, поставили свакојаке ђаконије и заподјенули лијепе приче.

Фудбалски асови Архивска фотографија свједочи о улози Ђоле за фудбалске асове који су овдје начинили прве кораке, скренили пажњу на свој талент.

На овом снимку су Ено Шишић, Дино Раковић, Мурис Јалибан, Цацо Раковић, Енес Мујаџић, Касим Гргић Цојле, Суад Нуханвић, Амер Мујезиновић, Транзо Амир, Сеад Ађуиловић, Едвин Мисимовић, Анес Захировић и Армин Ловић.

Ову фотографију, у свом архиву сачувао је Касим Гргић Цојле.

Извор: Милан Пилиповић / srpskainfo.com

Share With:
Open

close button