Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Фонд почиње да финансира кохлеарне имплантатнте

Фонд здравстеног осигурања Републике Српске почиње да финансирa кохлеарнe имплантаната за дјецу са оштећеним слухом, a ову здравствену услугу ће пружати Универзитетско-клинички центар Републике Српске.

Ово је омогућено измјеном Правилника о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту који је усвојио Управни одбор ове институције те је и наставак пословног опредјељења Фонда  да се осигураницима у континуитету обезбјеђује доступнија и квалитетнија здравствена заштита, саопштено је из Фонда.

У саопштењу се наводи да трошак уградње кохлеарног импланта за једног осигураника износи око 32.000 КМ и да ће то бити велика финансијка олакшица за родитеље дјеце са оштећеним слухом јер ће убудуће Фонд у потпуности сносити трошкове финансирања и уградње овог апарата.

Кохлеарни имплантати се углавном уграђују дјеци са урођеном обостраном глувоћом, као и дјеци са прогресивним постлингвалним губитком слуха или стања након менигнитиса. Све досадашње студије као и дјеца којима су уграђени кохлеарни имплантати су показали да захваљујући овом апарату дјеца имају уредно развијен говор, редовно похађају школу и активни су чланови друштвене заједнице. Свјетске студије су доказале да је успјешност као и ефектност уградње кохлераног импланта много већа ако се дјеци угради у што ранијој животној доби.

Правилник ступа на снагу осмог дана након објављивања у Службеном гласнику и његова примјена се очекује у другој половини марта ове године.

Share With: