У току обнова старе зграде Гимназије (ВИДЕО)

На згради Српско православне црквено школске општине познатије као стара Гимназија у Градишци почела је санација крова. Обнову овог објекта црквена општина Градишка почела је 2019. године.

Након што је завршена обнова храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци почели су и радови на санацији објекта старе Гимназије који би требали бити завршени за четири године каже архијерејски намјесник градишки Гојко Слијепчевић. Он је рекао да ће задужбина бити покривена бакром, те да их чека захтијеван посао у наредном периоду.

„У овој години ћемо кров и масад завршити, наредних година ћемо радити спрат па приземље затим остале послове који буду потребни. Надам се да ћемо успјети зваршити ово здање. Пројекат је вриједан 1 800 000 КМ, то су огромна средства, те вјерујемо да ћемо завршити што смо започели уз помоћ вјерујућег народа“ додао је Слијепчевић.

Објекат има велики значај за српски народ сматра директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић. Он је подсјетио да је зграда изграђена 1893. године на 1894. годину, уз помоћ митрополитa дабробосанског Ђорђа Николајевића који је даровао 9.000 форинти из своје закладе.

У просторијама задужбине 1921.године почела је са радом Нижа реална гимназија. Први директор је био Матија Дивић. Зграда је иначе служила за потребе црквено-школске општине.

Из Завичајног музеја истичу да је циљ да се објекти који имају културно историјски значај обнове у што оригиналнијем облику, те да су 2020. године успјели обновити оригиналан натпис на овој згради.

Н.М.

 

Share With:
Open

close button