У току жетва пшенице

У градишким селима у току је жетва пшенице, а први резултати показују да година није идеална. На многим парцелама принос у односу на претходну годину, у најмању руку су преполовљени,а дјелимично ће бити компензовани премијама за производњу пшенице.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске исплатило је подстицаје за поризвођаче пшенице у износу од 11.361.083 КМ. Ради се о премији од 500 КМ по хектару, а исплаћена је за укупно 3.973 корисника.

Ратару Ранку Сарајлићу из Брезик Ламинаца премије много значе јер је не могуће покрити трошкове производње из продаје. Он каже да ће принос бити просјечан.

Горан Шушњара из Доњих Карајзоваца суочава се са истим проблемом. Временски услови утицали су на квалитет пшенице, а ни са цијеном није задовољан.

За подручну јединицу Градишка, Лакташим, Србац исплаћени су подстицаји за пшеницу у износу од 2 200 000 КМ. Из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручне јединице Градишка кажу да је на подручју Лијeвчa поља ове године засијано око 12  000 хектара стрних жита, од тога је 8 000 хектара под пшеницом. До сада је због лошег времена скинуто са поља тек 10 посто од засијаних површина.

Уколико временски услови дозволе жетва пшенице ће на читавом подручју Републике Српске бити завршена за десетак дана.

Н.М.

Share With:
Open

close button