У Скупштина града Градишка расправљано и о тренутној ситуацији након олујног невремена и појаве афричке куге свиња

Одборници Скупштине града Градишка информације о раду градске скупштине и јавних градских установа и предузећа за првих шест мјесеци текуће 2023. године.

Као додатна тачка предложеном днeвном реду 26. сједнице градске скупштине уврштена је и Информација о тренутном стању након елементарних непогода и појаве афричке куге свиња на подручју Градишке.

Градоначелник Зоран Аџић изјавио је новинарима да су Кризни центар за праћење афричке куге и надлежне службе спровели све прописане мјере и радње, које подразумијевају и еутаназију свиња са фарме у Ровинама на којој се ова зараза прво појавила на подручју Градишке.

Он је навео да су еутаназиране животиње уз све мјере сигурности транспортоване и укопане на локацији у селу Доња Долина, коју је одобрио и републички Кризни центар, те да ће на тој локацији бити укопаване и свиње са осталих фарми на којима буде потврђена афричка куга.

Аџић је рекао да је то поручио и на састанку са грађанима из Петровог села који су дошли у Градску управу јер су страховали да ће више од 1.200 свиња са фарме у њиховом селу, на којој је такође потврђена зараза, бити укопавање у овој мјесној заједници.

Да се на дневни ред сједнице градске скупштине уврсти информације, односно извјештај градоначелника о тренутном стању након временских непогода и појаве афричке куге свиња на подручју Градишке, предложио је одборник Народног фронта Бранислав Мракић.

Он је такође тражио да се упути иницијатива да се прогласи ванредно стање или ситуација на подручју Градишке, што већина одборника није прихватила.

Мракић је рекао да је тражио да се уведе ванредно стање или ситуација како би грађани који су претрпјели штету од елементарних непогода и афричке куге могли да добију одштету, као што је то било 2014. године у Добоју након поплава.

„Тада су постојали фондови солидарности, који и данас на неки начин постоје и сматрам да и грађани Градишке требају да добију обештећење“, додао је Мракић.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button