У Приједору централно обиљежавање Дана сјећања на убијене и протјеране Србе из Хрватске

Уз присуство великог броја грађана, Република Српска и Србија заједнички обиљежавају Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому “Олуја”, хрватској војно-полицијској акцији 1995. године. Централни догађај први пут обиљежава се у Републици Српској – у Приједору.

Обиљежавању Дана сјећања присуствују Његова светост патријарх српски Порфирије, предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, премијер Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и други званичници Српске и Србије.

 

Обиљежавање 28 година од овог великог српског страдања и највећег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата организују одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Погром Срба у “Олуји” почео је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима Веритаса, током “Олује” протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године “Олују” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Подсјећамо, предсједници Српске и Србије данас су положили вијенце на спомен-обиљежје и будући комплекс са спомен-капелом српским избјеглицама убијеним на Петровачкој цести у селу Јањила код Босанског Петровца.

РТРС

Share With:
Open

close button