У Приједору обиљежен Дан сјећања на убијене и протјеране Србе у “Олуји”

Уз присуство великог броја грађана, Република Српска и Србија заједнички су у Приједору обиљежиле Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у погрому “Олуја”, хрватској војно-полицијској акцији 1995. године. Централно обиљежавање Дана сјећања први пут одржано је у Републици Српској.

Обиљежавању су присуствовали Његова светост патријарх српски Порфирије, предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, премијер Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и други званичници Српске и Србије. Грађанима Градишке био је обезбјеђен бесплатан превоз аутобусима на обиљежавање Дана сјећања у Приједору

Патријарх Порфирије је у обраћању окупљенима рекао да је мир највиша вриједност, услов без којег нема истинског људског достојанства, позивајући све, прије свега, вјерске лидере, да се чува и изграђује мир међу љидима и народима.

Предсједник Српске истакао је да је “Олуја” била удружени злочиначки подухват САД и Хрватске која је једва дочекала да етнички очисти овај простор од Срба.

РТРС

Share With:
Open

close button