У понедјељак почиње Петровски пост

За вјернике Српске православне цркве у понедјељак,12. јуна почиње Петровски пост, установљен у славу светих апостола Петра и Павла и осталих апостола који су се послије силаска Светог Духа постом и молитвом припремали за хришћанску проповијед.

Парох друге градишке парохије Милан Веселиновић рекао је гостујући у програму Радио Градишке да се сврха поста, према правилима вјере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, ријечи и дјела и уз обавезну молитву, по узору на Спаситеља који је постио у пустињи и чији су примјер слиједили Богородица и апостоли.

Веселиновић  је додао да се Пост, познат као Апостолски и Љетни пост, завршава се на Петровдан, 12. јула, празник посвећен светитељима Петру и Павлу.

Дужина поста је различита и зависи од датума прославе Духова или Педесетнице који спада у покретне празнике повезане за Васкрс. Најдуже може трајати шест недјеља, најкраће седмицу и један дан.

Вјерници се након поста исповедају како би у миру дочекали највећи хришћански празник и приступили светом причешћу.

У недјељу 18. јуна у храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци, као и у храмовима у Козинцима и Брестовчини у 9 часова биће служена света литургија и причешће вјерника.

Према календару Српске православне цркве, уз једнодневне постове постоје и четири вишедневна, а осим Петровског, то су и Божићни, Васкршњи и Великогоспојински пост.

Д. Јанковић

Share With:
Open

close button