Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

Топ листа за 13.08.2022.год.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

У петак свечано обиљежавање завршетка моста на Сави

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је да ће мост преко ријеке Саве код Градишке, дати пуни допринос бржем, сигурнијем и лакшем транспорту робе и људи, а самим тим и привредном развоју Републике Српске и локалних заједница.

Ћорић је истакао да је овај мост један од најзначајнијих објеката путне инфраструктуре у Српској и БиХ, захваљујући којем ће мрежа ауто-путева и брзих саобраћајница, као капитални инфраструктурни пројекат у Српској, добити пуни смисао, јер ће повезивањем на трансевропски Коридор 10 и ауто-пут Београд – Загреб бити директно повезана на европску транспортну мрежу.

“Завршетком изградње моста преко Саве код Градишке, Република Српска и БиХ на корак су до Европе и европске мреже савремених саобраћајница. Остало је још да се изгради приступна саобраћајница на хрватској страни да би се коначно осјетило олакшање у преласку границе и протоку роба и људи између Републике Српске, БиХ и ЕУ”, поручио је Ћорић.

Ћорић је напоменуо да је уговорена вриједност радова 19,5 милиона евра, те да су изградњу моста финансирали Министарство транспорта и комуникација БиХ и “Хрватски путеви”, уз помоћ грант средстава ЕУ која је дала велики допринос у реализацији пројекта.

Он је навео да је изградња моста, чији ће завршетак свечано бити обиљежен у петак, 29. јула, текла континуирано и без застоја, захваљујући доброј организацији извођача.

Ћорић је подсјетио да су радови завнично почели 11. октобра 2019. године, а да је рок за завршетак био двије и по године, чега се извођач у потпуности држао, упркос отежаним условима рада на самом почетку изградње, изазваних пандемијом вируса корона.

“Прописане мјере заштите, као и чињеница да се радило у пограничном појасу двије државе, значајно су отежавале сам процес изградње моста, увоза материјала, транспорта робе и преласка људи”, рекао је Ћорић.

Изабрани извођач радова је конзорцијум који чине компаније “Интеграл инжењеринг” из Лакташа и загребачке “Ђуро Ђаковић монтажа” и “Загреб монтажа”.

Мост преко Саве дуг је 426 метара, распонска конструкција подијељена је у 29 челичних сегмената, а сваки од сегмената на 12 до 16 подсегмената, ради лакшег транспорта од производног погона до градилишта.

За мост је утрошено 4.900 тона челика, те 35.000 метара квадратних премаза за хидроизолацију са спољне и унутрашње стране моста. У изградњи моста укупно је кориштено око 140 грађевинских производа.

Share With:
Open

close button