Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 1.4.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
У овој кући живјело је 11 чељади: Сјетна прича о дрвеном дому Милића Бундала из Деветака код Новог Града (ФОТО)

Стара, дрвена кућа од храстових брвана и греда, у дворишту Милића Бундала, у Деветацима код Новог Града пркоси времену, ратовима и свакојаким недаћама. Непријатељске офанзиве, високи снијег, хладне зиме, вјетрови и олује, нису јој нашкодили.

Ова кућа коју је 1920. године изградио Миле Бундало, Милићев дјед, одавно на вјечном почивалишту у сеоском гробљу, стоји и подсјећа на пет генерација Бундала.

Они чувају успомену на свог претка и градитеља.

Сада су чувари куће Милини праунуци а Милићеви синови Мирко и Марио. Они су је премјестили на нови темељ, јер се стари, од камена, почео урушавати, а дрвене греде трунути. За чекање више није било времена, закључили су Милић и његови синови. Дједовина мора да се сачува, за нове генерације, некада бројне породице Бундало.

– Влага је захватила стару грађу која је почела да труне. Одлучили смо, заједно са оцем Милићем, да кућу заштитимо. На истом мјесту изградили смо бетонски темељ, са армираном плочом и подрумом. Пажљиво смо, биљежећи свако брвно и греду, сваки стуб, кућу демонтирали и опет, на новим темељима, све вратили на своје мјесто.

То нам је, на дрвеном степеништу, испричао Марио Бундало. Он је најмлађи потомак покојног Миле Бундала, градитеља куће.

Већина дрвених кућа у Деветацима, спаљена је у Другом свјетском рату или се урушила под теретом времена и старости. Ова кућа, опстала је, у инат многим недаћама. Сада је стамена. И пркосна.

– У Другом свјетском рату, усташе и Нијемци, током офанзиве на Козару, мимоишли су је. Нешто их је спријечило, пореметило план. Мој отац Гојко је причао, како се пред Нијемцима који су се фронтално приближавали кући, сакрио у грм трња. У кући је остао дјед Миле. Око грма биле су јагоде, родне и мирисаве. Нијемци су се позабавили јагодама, брали их, па отишли даље а нису примијетили оца у близини нити су обратили пажњу на дједа у дрвеној кући – испричао нам је Милић Бундало.

Он је рођен у овој старој кући, неколико година након Другог свјетског рата. Била је пуна. У малом простору, са двије собе, много чељади.

– Мој отац имао је осморо дјеце, моју браћу и сестре Љубу, Цвијету, Драгицу, Јанка, Миљку, Савку и Миру. У дрвеној кући живјели су и моја мајка Стоја и дјед Миле. Ту је живјело нас једанаесторо. У истом дворишту, била је и кућа стрица Ђуре, такође пуна, као и наша. Он је имао седморо дјеце. То су Боро, Перо, Роса, Милош, Миљанка, Милосава и Рајко. Спавали смо у слами, на земљи, није могло другачије. Били смо срећни, нисмо знали за боље. Мој дјед Миле и моја баба Љуба имали су четири сина и три кћерке, Цвијету, Јелу, Миљу, Јанка, Брфанка и већ поменуте Гојка и Ђуру – прича он.

Тако нам је, у великој зиданој кући на неколико спратова, испричао Милић Бундало. На неколико стотина квадрата њих четворо, супруга и два сина. Свако у просјеку, има бар по стотину квадрата на располагању.

Некада је по глави или по особи, на овом имању, било по неколико квадрата, највише два или три метра стамбеног простора. А били су срећни.

– Били смо млади, а младост је увијек лијепа и срећна. Данас имамо свега али здравља недостаје. Ја сам болешљив, био сам неколико дана у Болници у Приједору, не могу ни радити ни ходати него само посматрам синове док раде. Тако се присјећам свега, а велики терет сам претурио преко леђа. Два добра никако се не могу саставити. Некада сам био здрав и млад али сиромашан а сада имам свега, осим здравља. Ваљада је тако природа удесила, па се много и не жалим, не тугујем, немам коме – признаје он.

То је Милићев монолог, сјетна прича подстакнута нашим интересовањем за стару кућу и давнашње вријеме. У Деветацима поред Новог Града сада има много великих и лијепих кућа али је становника вишеструко мање него прије.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

 

Share With:
Open

close button