Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

Топ листа за 10.12.2022.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

У недјељу почиње “2022 FIFA World Cup Qatar” (ВИДЕО историјат првенстава Слободан Борјановић)

Свјетско првенство у фудбалу 2022. “2022 FIFA World Cup Qatar” биће 22. свјетско фудбалско првенство које ће бити одржано у Катару од 20. новембра до 18. децембра 2022. године. Ово ће бити први пут да је арапска држава домаћин такмичења, а и по први пут се свјетско првенство одржава на Блиском истоку и у већински муслиманској земљи. Формат ће бити исти као и на претходних шест првенства, на коме ће учествовати 32 фудбалске репрезентације укључујући фудбалску репрезентацију земље домаћина. Биће ово последњи пут да се на првенству такмичи 32 репрезентације, јер ће се од 2026. на првенству такмичити 48 репрезентација.

Србија ће први наступ имати 24. новембра у 20 часова у утакмици против Бразила у оквиру групе Г у којој још наступају Швајцарска и Камерун.

Прво свјетско првенство у фудбалу одржано је 1930. године. Домаћинство је додијељено Уругвају који је обиљежавао стоту годишњицу независности а био је и двоструки олимпијски шампион у фудбалу (1924 и 1928 године).

Учествовало је 13 репрезентација од којих су четири Европске. Француска, Белгија, Румунија и Краљевина Југославија.

Због бојкота Хрвата за Југославију су играли београдски фудбалери. Савладали су Бразил 2:1, Боливија 4:0 а Југославија је поражена тек у полуфиналу од домаћина Уругваја резултатом 1:6.

У финалу Уругвај је савладао Аргентину резултатом 4:2 и тако постао први званични шампион свијета у фудбалу.

На наредна два шампионата Југославија се није квалификовала.

Домаћин 1934. године била је Италија која је у финалу побиједила Чехословачку резултатом 2:1. Четири године касније, у Француској 1938., Италијани су обновили титулу пошто су у финалу савладали Мађарску 4:2.

Због Другог свјетског рата првенства се нису играла до 1950. године када је домаћин био Бразил. Југославија је учествовала али је испала у групи. У одлучујућој утакмици Уругвај је побиједио Бразил 2:1 и тако освојио своју другу титулу.

Свјетско првенство у фудбалу 1954. године одржано је у Швајцарској. Југославија је стигла до четвртине финала гдје је испала од Западне Њемачке резултатом 0:2.

Западни Њемци су у финалу савладали Мађарску резултатом 3:2. Домаћин шампионата 1958. године била је Шведска која је стигла до финала гдје је поражена од Пелеовог Бразила 2:5.

Југославија је поново играла са Западном Њемачком у четвртфиналу и поново је изгубила, овог пута 0:1.

Шампионат свијета 1962. године одржан је у Чилеу. Југославија је освојила четврто мјесто након што је у четвртфиналу била боља од Западне Њемачке резултатом 1:0. Потом је поражена у полуфиналу од Чехословачке резултатом 3:1 и у борби за треће мјесто од Чилеа 0:1. Другу титули за редом освојио је Бразил савладавши у финалу Чехословачку резултатом 3:1.

„Колијевка фудбала“, Енглеска била је домаћин шампионата 1966. године. Енглези су освојили своју прву, и до сада једину, титулу пошто су у драматичном финалу, након продужетака савладали Западну Њемачку резултатом 4:2.

Југославија се није квалификовала као ни четири године касније када је домаћин био Мексико. Те 1970. године своју трећу титулу освојио је Бразил побједом у финалу над Италијом 4:1.

Након драматичних квалификација Југославија се нашла на шампионату 1974. године у Западној Њемачкој. Изборен је пласман у полуфиналну групу и освојено је осмо мјесто. Добру игру Југославија је пружила против Бразила 0:0, Заира 9:0 и Шкотске 1:1. Титула је припала Западним Њемцима који су у финалу савладали Холандију резултатом 2:1.

Четири године касније шампионат се игра у Аргентини а Југославије поново нема. Искористивши домаћи терен те 1978. године, Аргентина је у финалу савладала Холандију резултатом 3:1 и тако освојила прву титулу. Свјетско првенство 1982. године играно је у Шпанији а први пут учествовале су 24 репрезентација. Југославија је учествовала али није успјела да прође први круг. У финалу Италија је савладала Западну Њемачку 3:1.

Мексико је након 16 година поново био домаћин. Те 1986. године Југославија се није квалификовала а титулу осваја Аргентина на челу са Марадоном савладавши у финалу Западну Њемачку резултатом 3:2

Првенство у Италији 1990 биће и пољедњи наступ оне велике Југославије прије распада. Освојено је пето мјесто након пораза на пенале у четвртфиналу од актуелног шампиона Аргентине. Аргентина ће стићи до финала али ће бити поражена од Њемачке резултатом 0:1.

Свјетско првенство 1994. године одржано је у САД а у финалу је, након 0:0 Бразил пеналима свладао Италију. Југославији је због санкција био забрањен наступ.

У Француској 1998. године домачин је у финалу савладао Бразил 3:0 а велико изненађење пригодила је Хрватска освајањем трећег мјеста. Савезна република Југославија је испала у осмини финала од Холандије.

У финалу 2002. године на шампионату у јапану и Јужној Кореји, Бразила је савладао Њемачку 2:0. Словенија и Хрватска испалу су у групној фази такмичења.

Њемачка је била домаћин првенства 2006. године- У финалу је након 1:1 Италија побједила Француску извођењем пенала. Хрватска је испала у групној фази као и репрезентација Србија и Црне Горе.

Први пут у историји првенство је одржано у Африци. Те 2010 године домаћин је била Јужноафричка република а у финалу је Шпаније савладала Холандију резултатом 1:0. Србија и Словенија испали су у групној фази.

2014. мундијал је одржан у Бразилу. У финалу је Њемачка савладала Аргентину 1:0. По први пут наступила је и репрезентација БиХ која је испала у групној фази. У групној фази испала је и Хрватска.

Русија је била домаћин шампионата 2018. године. У финалу Француска је савладала Хрватску 4:2, Србија је испала у групној фази.

 

 

 

 

 

 

 

С.Борјановић/Г.Влаинић

Share With:
Open

close button