У недјељу обиљежавање 81 године од Битке на Козари

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске и Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Србије у недељу, 2. јула, на Мраковици ће бити обиљежена 81 година од Битке на Козари.

У 9.30 часова је планиран пријем званичника у вили “Мраковица”, у 10.30 часова парастос на спомен-крсту, у 11.00 часова полагање вијенаца и цвијећа на Централном споменику, а у 11.20 часова умјетнички програм и обраћање званичника, саопштено је из Министарства рада и борачко инвалидске заштите.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић присуствоваће обиљежавању.

У Другом свјетском рату њемачке и усташке снаге су током јуна и јула покренуле операцију “Западна Босна” ради уништења партизанског покрета на подручју Козаре ради уништења партизанског покрета и српског народа на том подручју, који је подржавао и био база партизанским снагама.

Партизанске јединице су у ноћи 3. на 4. јули 1942. године, након интензивних битака, пробиле обруч код брда Патрија између Приједора и Козарске Дубице.

Из непријатељског обруча успјело се пробити око 800 бораца и 10.000 цивила, док је заробљено 68.600 српских цивила, међу којима више од 23.000 дјеце, који су одведени у логоре Јасеновац и Стару Градишку, гдје су подвргнути мучењу и најсуровијим методама усмрћивања.

Share With:
Open

close button