Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 25.3.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
У Гређанима код Окучана литургија и помен страдалим мјештанима

У Гређанима код Окучана данас ће, поводом славе Цркве Свете Петке, бити служена литургија и помен Србима из овог села које су од 1991. до 1995. убиле хрватске снаге, као и Србима које су убиле усташе у Другом свјетском рату.

Литургију, која ће почети у 9.00 часова, служиће свештеници Епархије пакрачко-славонске.

Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован освештао је 2016. године у старом дијелу Цркве Свете Петке спомен-плочу у знак сјећања на 18 Срба из Гређана убијених од 1991. до 1995. године.

На спомен-плочи исписана су имена убијених мјештана – Драгиња и Ђуро Чалић, Милка и Рада Гаћеша, Рајко Гљивица, Саво Јагличић, Милан и Синиша Кесер, Рајко Савић, Обрад Ковачевић, Никола Кузмић, Илија Кужета, Игњатија Ружић, Остоја Миладиновић, Војислав Никшић, Јован Радујковић, те Симо и Љубица Зјалић.

У селу Гређани код Окучана у западној Славонији 5. септембра 1991. године припадници хрватске паравојне формације “Tигрови” извршили су стравичан злочин над десетинама српских цивила и територијалаца од којих се многи још воде као нестали.

Један број српских војника и цивила из овог села, чија се имена налазе на постављеној спомен-плочи, погинуо је током рата 1991-1995. године.

За злочин још нико није процесуиран пред хрватским и међународним правосуђем, а Хашки трибунал никада није ни водио интензивну истрагу о ратним злочинима почињеним над Србима у западној Славонији у протеклом рату.

Хрватска паравојска упала је у српска села Гређане и Човац након повлачења бивше ЈНА на почетне положаје на канал Струг.

У ноћи између 5. и 6. септембра око 22.00 часа паравојна група “Tигрови” је из правца села Млака и Нови Варош прва упала у село Гређане и разоружала сеоску стражу, након чега је услиједио масакр над српским цивилима.

У протеклом рату припадници Хрватске војске запалили су подручну школу у овом селу, која до данас није обновљена.

Tоком Другог свјетског рата усташе су неколико стотина мјештана, укљућујући старце, жене и дјецу из села Гређани, Човац и Врбовљани присилно одвели у концентрационе логоре Јасеновац, Стару Градишку, те у Млаку и Уштицу, из којих се већина никада није вратила.

Павелићеве усташе су 8. маја 1944. године извршиле покољ над 12 српских дјечака из села Гређани који су чували стоку у пољу.

Прије рата подручна школа и Фудбалски клуб у селу Гређани носили су назив “8. мај” у знак сјећања на овај тешки злочин.

Црква Свете Петке из 1752. године порушена је у Другом свјетском рату, а послије рата започета је изградња нове, али није завршена.

Село Гређани по територијалној организацији у Хрватској припада Бродско-посавској жупанији, општина Стара Градишка, у бившој Републици Српској Крајини припадало је општини Окучани, а за вријеме СФРЈ општини Нова Градишка.

СРНА

Share With:
Open

close button