У Градишци реализована акција контроле припремљености возила за зиму (ВИДЕО)

Током контрола у оквиру овогодишње акције „Безбједна вожња у зимским условима“, али и у акцијама претходних година, утврђено је да највише возила која нису припремљена за зиму има у мањим мјестима, гдје и саобраћајне контроле нису толико учестале, те да возачи у већим градовима воде више рачуна о техничкој исправности својих возила, изјавио је радник Ауто-мото свеза Републике Српске Младен Жупљанин.

Жупљанин, који је заједно са екипом Ауто-мото савеза на пункту у Градишци провјеравао припремљеност возила за зимске услове, је навео шта је све потребно преконтролисати на возилу и који су најчешћи недостаци.

„Контролише се дубина газећег слоја и врста пнеуматика, течност у хладњаку и за чишћење вјетробранског стакла, јачина пуњења акумулатора. Провјерава се и квалитет уља у кочионом систему, гдје се често утврди да уља има довољно али да је слабе вискозности“, навео је Жупљанин.

Секретар Ауто-мото друштва Градишка Дејан Шљивић истакао је да током контрола у превентивним акцијама, иако се оне обављају уз асистенцију полиције, нема репресивних мјера и казни за возаче на чијим возилима се утврде недостаци, него само укаже возачима шта треба да ураде како би били безбједни током вожње у зимским условима.

„Циљ свих превентивних активности је осигурати што већи степен безбједности у саобраћају, не само током зимског периода, због чега треба апеловати на возаче да увијек возе технички исправна возила“, додао је Шљивић

Превентивна активност провјере посједовања зимске опреме и припремљености возила за зиму у Републици Српској трајаће до 23. новембра, а кампању реализује Ауто-мото савез уз подршку Министарства унутрашњих послова , Министарства саобраћаја и веза Српске, „Оптима групе“, „Аутопутева Републике Српске“ и локалних заједница.

Обавеза посједовања зимске опреме на возилима траје од 1. новембра до 1. априла, а казна за не посједовање износи 40 КМ.

М.М.

Share With: