У градишкој библиотеци одржан историјски час са руским официром у пензији Владом Зрнићем

У Народној библиотеци Градишка данас је одржан историјски час са пуковником совјетске и руске авијације у пензији Владом Зрнићем и представљене двије његове књиге.

Зрнић је говорио о периоду Другог свјетског рата, логорским данима у Старој Градишци и Јастребарском, служењу у партизанским јединицама и свом животно и војничком путу у Русији, у коју је из родног Турјка и Градишке отишао са 17 година, а што је и описао књигама „Југословенска трилогија“.

Говорећи и својој књизи „Дан побједе“, Зрнић је нагласио да су кључну улогу у побједи над фашизмом имали руски народ и совјетска армија, али и југословенски народи, посебно Срби.

Зрнић је нагласио да је уз велике жртве фашизам побијеђен у Другом свјетском рату, али да омладини треба говорити о томе јер је се фашизам поново буди, не само у земљама у којима је био изражен у средином прошлог вијека.

Директор Народне библиотеке Градишка Сњежана Миљковић истакла је да су свједочења Владе Зрнића, кога убрајају у завичјаног писаца, веома важна за историју Градишке и представљање улоге народа овог краја у Другом свјетском рату.

Владо Зрнић рођен је у Турјаку код Градишке 1930. године. Након завршене војне академије постао је официр совјетске авијације, а докторирао је и био професор на престижној Командној академији „Јуриј Гагарин“ у Москви.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button