Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 25.3.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
У Врбашкој одржано предавање о начину остваривања подстицаја у пољопривреди

Пољопривредницима са подручја Поткозарја данас су у друштвеном дому у Врбашкој представљени програми подршке пољопривреди из буџета града Градишка, те правилници о начину остваривања подстицаја и средстава за капитална улагања у пољопривредној производњи из Аграрног буџета Републике Српске. Исто предавање сутра ће у Новој Тополи бити одржано за пољопривреднике из Лијевача поља.

Начелник градског одјељења за пољопривреду и рурални развој Бранко Стојнић навео је да jе Скупштина града Градишка за ову годину усвојила Програм подршке пољопривреди који предвиђа издвајање из градског буџета у износу 220.000 КМ, Програм подршке руралном развоју у износу од 150.000 КМ, те Програм утрошка 160.000 КМ остварених од накнада за коришћене пољопривредног земљишта.

Славко Тошић из градишке канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, подсјетио је да је Аграрни буџет Републике Српске значајно увећан и за ову годину износи 180 милиона КМ.

Тошић је истакао да се велики број пољопривредника већ обраћао овом Ресору како би се информисали на који начин могу да остваре право на подстицаје Владе Републике Српске и ресорног министарства.

Он је нагласио да је начин остваривања подстицаја за ову годину дефинисан објављеним Правилником о подршци развоју пољопривреде и селе и Правилником о капиталним инвестицијама у пољопривредној производњи Републике Српске.

„Очекујемо ових дана да буде објављен и јавни позив на који ће пољопривредници моћи да конкуришу за средства намјењена за подршку капиталним инвестицијама за сточарску производњу, набавку основног стада, изградњу нових пољопривредних објеката и пластеника, набавку опреме и механизације, постављање противградних мрежа. Сви комерцијални пољопривредни произвођачи имају право на подстицај за капитална улагања до 40 одсто вриједности инвестиције, док је тај проценат за пољопривреднике млађе од 40 година и жене увећан на 50 одсто“, појаснио је Тошић.

Пољопривредницима са подручја Градишке је за 2022. годину из Аграрног буџета Српске исплаћено укупно око 17,5 милиона КМ, а процјењује се да ће тај износ у овој години бити од 25 до 30 милиона КМ, с обзиром да је буџет увећан и омогућено да више пољопривредника оствари право на подстицаје.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button