У Болницу Градишка стигла опрема за збрињавање новорођенчади

Породилишту градишке Болнице данас су допремљени инкубатори и опрема за збрињавање новорођенчади. Средствима прикупљеним у оквиру донаторске вечери „С љубављу храбрим срцима“, у децембру прошле године, градишком породилишту уручена су два стационарна и један транспортни инкубатор, два топла креветића, монитор и друга, пратећа опрема.

Директор Болнице Градишка Рајко Додик рекао је да су инкубатори и опрема коју су добили значајна донација за породилиште у којем се годишње обави око 630 порода и додао да је одређеном броју новорођенчади неопходно болничко лијечење.

Додик је нагласио да ће новом опремом знатно бити побољшан квалитет услуга али и олакшан рад медицинским радницима.

Иницијатива за набавку транспортних инкубатора потекла је од педијатара из више градова и општина Српске.

Докторица Драгица Дошеновић педијатар-неонатолог рекла је да је транспорт витално угроженог новорођенчета једна од наосјетљивијих радњи.

„Овај савремени транспортни инкубатор ће омогућити најбоље иницијално збрињавање, потом транспорт витално угроженог новорођенчета, што ће у коначници, кад је у питању такав адекватан транспорт, утицати на бољи исход лијечења.

Средствима која су обезбјеђена у акцији „С љубављу храбрим срцима“, за потребе свих породилишта у Српској, набављена су 74 савремена апарата, од тога 19 инкубатора, 10 транспортних, два са респиратором и један за потребе Хеликоптерског сервиса Српске.

С.В.

Share With: