У Бардачу стижу умјетници из 15 земаља

Јубиларни, 40. сазив Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац” биће одржан од 1. до 9. јула у Бардачи на тему “Спас планете-Оаза Србац”.

Радован Митраковић, директор Центра за културу и спорт из Српца, каже да је долазак потврдило 35 академских сликара из 15 земаља који ће девет дана стварати умјетничка дјела у Тренинг центру Природно-математичког факултета на Бардачи, а међу њима је италијански сликар Едмунд Драхми који је, како каже, од 10. октобра прошле године званични папин портретиста у Ватикану.

– Ту су још и Далибор Ћетковић, добитник престижне награде “Леонардо да Винчи” у Фиренци за слику “Ураган мисли”, затим сликарка Вина ел Шами из Енглеске, која је докторирала у Торонту, прошлогодишњи учесник Сатар Нама из Белгије и други сликари из европских земаља, Србије и Републике Српске – рекао је Митраковић.

Према његовим ријечима, мјесто на бардачкој колонији добиће и сликари који су 40 година присутни на нашем подручју и који су учествовали у самим почецима њеног рада, попут Здравка Мирчете, Миле Средојевића и Милована Чикића.

– Успјели смо бардачку колонију вратити на међународни ниво. Морали смо ове године почетак помјерити за неколико дана из разлога што је већина умјетника запослена на универзитетима широм свијета па смо сачекали да прође академска година и предавања како би узели учешће – рекао је Митраковић.

Осим академских сликара, у рад колоније биће укључено још неколико полазника школе сликања за ликовне таленте, а биће организован и низ других активности.

– За отварање колоније као и сваке године планирамо изложбу у суботу, 1. јула. Ове године успјели смо договорити са Далибором Ћетковићем да донесе своје награђене слике и приреди изложбу. Наша публика сусрешће се први пут са таквим дјелима која су била изложена у музејима у Италији са највећим именима на пољу сликарства. Изложба ће трајати седам дана, а посљедњег дана колоније традиционално ћемо организовати завршно вече уз пригодан концерт – истакао је Митраковић.

У фундусу колоније тренутно се налазе 672 умјетничка дјела настала на Бардачи, од којих је око 200 слика уступљено на реверс државним и општинским установама, а које ће наћи своје мјесто у новој галерији.

– Већ дуже вријеме рађа се идеја за адаптацијом некадашњег Дома младих у којем ће се наћи простор за галерију, умјетничке наступе и друге културне догађаје за око 150 до 200 посјетилаца. Недавно је завршен тендер за извођача радова који би требали почети ускоро, чиме ћемо трајно сачувати од пропадања бардачке умјетнине које су непроцјењиво богатство, не само за Србац већ и Републику Српску – нагласио је Митраковић.

Share With:
Open

close button