Усвојен Нацрт ребаланса градског буџета у износу од 47.400.000 КМ (ВИДЕО)

Одборници градске скупштине усвојили су данас Нацрт ребаланса буџета града Градишка за 2023. годину у износу од 47.400.000 KM, који је у односу на првобитно усвојени градски буџет увећан за 6.200.000,00 КМ.

Увећање се односи на увећање пореских и непореских прихода за 2.408.900,00 КМ, планиран је и већи износ грантова за 1.321.000 КМ, додатних 938.000 КМ од трансфера од виших нивоа власти, те 2.129.000 КМ више од прихода за нефинансијску имовину.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић навео је да су остварени додатни приходи од појачаног интензитета градње, накнада и продаје грађевинског земљишта за изградњу пословних објеката, те захваљујући финансијској дисциплини у реализацији властитих прихода.

„То ће омогућити да завршимо све што је планирано у овој години али и одређено проширења инфраструктурних радова на подручју Градишке“, рекао је Аџић.

Он је додао да се кроз израду Нацрта ребаланса градског буџета водило рачуна и о потреби већих издвајања за социјална давања, борачку популацију, пензионере и друге буџетске кориснике.

Одборник опозиционог СДС-а Зоран Латиновић истакао је да је евидентно да због пораста цијена и продаје градског земљишта градски буџет добија више прихода, те да кроз расподјелу прихода треба настојати да се ублажи све лошији животни стандард становништва.

„Сигурно је да додатни приходи стварају основу за финансирање развојних пројеката, али и да се помогне пољопривредницима и становништву које све више одлази са ових простора“, додао је Латиновић

Нацрт ребаланса градског буџета за текућу годину упућен је у десетодневну јавну расправу, као и усвојени нацрти измјена одлука које дефинишу начин утрошка буџетских средстава.

Одборници су усвојили одлуке о доношењу измјене дијела Регулационог плана „Кеј“ и приступању изради измјене Регулационог плана „Нова Топола-исток“, те Информацију о стању у области образовања на подручју града у школској 2022/2023. години.

Усвојен је и  Приједлог Споразума о сарадњи између Скупштине града Градишка и Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, чијим потписивањем ће бити обезбјеђена студентска пракса, те различити облици научне, наставне и стручне сарадње.

М.М.

Share With: