Унеско позива на глобалну забрану паметних телефона у школама

Паметни телефони требало би да буду забрањени у школама како би се ријешили проблеми у учионици, побољшао процес учења и како би се помогло у заштити дјеце од малтретирања на интернету, саопштио је данас Унеско.
У извјештају агенције Уједињених нација за образовање, науку и културу наводи се да постоје докази да је прекомјерна употреба мобилних телефона повезана са лошијим учинком школараца, као и да вријеме које се проводи испред екрана негативно утиче на емоционалну стабилност дјеце, преноси Гардијан.

Додаје се да дигитална технологија у цјелини, укључујући вјештачку интелигенцију (АИ), увијек треба да буде подређена “визији образовања усмјереног ка човјеку”, те да никада не треба да замијени интеракцију лицем у лице.

Из Унеска упозоравају да је можда прецијењен позитиван утицај “нових метода учења” и дигиталне технологије на исходе и економску ефикасност.

– Не представљају све промјене напредак. Само зато што је нешто ново, не мора да значи да би одмах требало да буде и примијењено свуда – истиче се у извјештају агенције Уједињених нација.

Напомиње се да не би требало занемарити “друштвену димензију” образовања које подразумијева наставу лицем у лице.

– Дигитална револуција има немјерљив потенцијал, али као што су изречена упозорења о томе како је треба регулисати у друштву, слична пажња мора се посветити начину на који начин се она користи у образовању – рекла је генерална директорка Унеска Одри Азуле.

Share With:
Open

close button