Украсни и љековити грм у модном тренду: Лавиринт од лаванде привлачи погледе у Градишки (ФОТО)

Лаванда има широку примјену, а нарочито је раширена у народној медицини, козметици и кулинарству.

Лаванда се још од давнина употребљавала као ефикасно средство против несвјестице.

Својим љубичастим и мирисним цвјетовима очарава на први поглед, а познато је да тјера разне инсекте, због чега се од давнина сади у вртовима и окућницама. Осим тога, лаванда има изузетно релаксирајуће дјеловање, па се често користи и у ароматерапији, а може помоћи код депресије, несанице и стреса.

Бројне су студије потврдиле како лаванда чудесно дјелује на људски ум и тијело, а најбоље ју је користити у облику етеричног уља. Од сушене лаванде раде се мирисне врећице за ормаре, а може се припремити и фини чај који помаже код опуштања.

И ако је потребно спровести додатна истраживања, неке су студије већ показале како лаванда има потенцијала излијечити или барем ублажити и неке неуролошке поремећаје. Код студија се проучавао утицај лаванде на људско здравље, те је откривено да има нека својства која позитивно утичу на нервни систем.

У неким дијеловима свијета лаванда има и митолошки значај, те је сматрана цвијетом чедности, док у појединим дијеловима свијета овој биљци придају афродизијачка својства.

У градском парку у Градишки, велики лавиринт у круговима од лаванде, привлачи пажњу пролазника. Засађен је овдје, због љековитих, али и декоративних својстава. Радници КП “Градска чистоћа” редовно одржавају лаванду а мјештани свих генерација користе благодети ове биљке.

Назив лаванда потиче од латинске ријечи “лаваре” што значи “прање”, “купање”. Стари Римљани су се радо купали у води од цвјетова лаванде.

Лаванда раширена посвуда, чак је све више плантажа у региону са хиљадама садница лаванде.

Као украсни грм, заступљена је у великом броју вртова. Лијепо се комбинује с многим цвјетним врстама, медитеранским биљем, али и ружама.

Цвијет лаванде омиљен је многим инсектима, лептирима, а нарочито пчелама, којима поља лаванде у цвијету представљају одличну пашу. Цвјетови лаванде могу се и сушити.

Не тражи много храњива, чак ће боље успијевати на сиромашном, пјесковитом тлу алкалне реакције.

За одржавање густог, компактног раста, врло је важно лаванду редовно орезивати.

Због скромних захтјева у погледу земљишта, лаванду је најбоље не прихрањивати, а и са залијевањем будите опрезни.

Размножити лаванду врло је једноставно. Довољно је средином љета с матичног грма одрезати неколико гранчица величине десетак центиметара. У пропусном супстрату врло брзо ће се укоријенити.

Боја лаванде, кажу стилисти, ове године је тренд у свијету, зато што је пуна наде и оптимизма. Заиграна је и креативна, али и умирујућа и избалансирана.

Извор: Милан Пилиповић / srpskainfo.com

Share With:
Open

close button