Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 1.4.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
Техничка школа и у 2022. години планира реализацију значајних пројеката

Упис вeомa добрих ученика у Техничкој школи, увођење нових занимања, континуирана обука наставног кадра и релизација бројних пројеката током којих су обезбјеђене машине и опрема за практичну наставу, омогућили су да ученици који заврше ову школу могу веома брзо да се запосле, а они који иду на факултете добију добру оснoву за даље школовање, изјавио је директор Техничке школе Владо Томић, гостујући у емисији „Актуелно“ Радио Градишке.

Томић је истакао да су учешћем у бројним пројектима посљедњих неколико година обезбједили веома вриједну опрему за практичну наставу, те да су у релизацији пројекат увијек имали подршку Градске управе Градишка, Развојне агенције РАГА, али и приватних фирми као што су ПМП Јелшинград и Тикт мануфактура.

„У прошлој години смо успјешно реализовали пројект који је финансирао УСАИД, а током кога је 25 полазника успјешно завршило обуку за ЦНЦ оператере обраде дрвета и метала. Обука је за полазнике биле бесплатна, професори су били плаћени, а школа је добила вриједан софтвер и различите материјале“, навео је Томић.

Он је додао да је при крају и реализација пројекта прекограничне сарадње, који је започет 2018. године и у коме учествују још школе и Црне Горе, Зенице и Нове Градишка, а у оквиру кога је техничка школа добила опрему за кабинете мехатронике вриједну око 100.000 КМ.

„У оквиру овог пројекта добили смо ЦНЦ струг и роборску ћелију, те извршили обуку наставног кадра школе да могу да користе опрему у току редовне наставе, али и у пројкетима обука и оспособљавања“, рекао је Томић.

Адекватна опрема и обучен наставни кадар, додаје Томић, омогућили су Техничкој школи да Министарству просвјете и културе Републике Српске поднесе захтјев да од наредне школске године уведе ново занимања техничара роботике.

„То нам је одобрено и бићемо прва школа у Републици Српкој која ће експеримантално уписати једно одјељење техничара роботике. То ново занимње је надоградња постојећег занимања ЦНЦ технологија“, појаснио је Томић.

Он је додао да је тражено одобрење и за увођење занимања ЦНЦ оператер, што ће вјероватно бити одобрено градишкој Техничкој школи, али и неким другим школама у Српској.

Томић ја најавио да би у оквиру програма оспособљавања у току ове године требали раализовати бесплатну обуку 24 ЦНЦ оператера и исто топлико мехатроничара.

„Ускоро ће бити расписан јавни позив за полазнике. Обука ће трајати шест мјесеци а кандидати који је успјешно заврше обуку ће добити сертификлат од Завода за образовање одраслих и то ће им биту уписано у радничку књижицу“, навео је Томић.

Он је додао да је у току пројекат који рализују са Градском управом, ПМП Јелшинградом и другим фирмама са којима би требали да врше обуке за завариваче, гдје ће школа добити два апарата за заваривање.

Према Томићевим ријечима, у фебруару ће бити потписан уговор везан за још један значајан пројекат, у овквиру кога ће школа обезбједити средстава за доградњу још два кабинета за мехатронику, гдје ће се вршити дефекташа, растављање, одржавање и поправке ЦНЦ машина.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button