Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Сутра Огњена Марија

Српска православна црква прославиће сутра празник Свете великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија, која се поштује као борац за хришћанску вјеру и заштитница жена.

Према народном вјеровању, Света Марина пали и кажњава огњем и као Свети Илија који кажњава громом она спада у “огњевите” свеце.

У народном предању чувају се примјери о ватри или громовима који су у вреле празничне дане спалили жито, сијено и домове људи који су се огријешили радећи на празник Огњене Марије.

Обичај је да се на овај празник, када због велике врућине “гори небо и земља”, не раде никакви послови.

Света великомученица Марина посјечена је мачем у доба цара Диоклецијана због вјере у Христа. Мошти ове светитељке налазиле су се у Цариграду до доласка крсташа, а данас се њена рука налази у светогорском манастиру Ватопеду.

У Манастиру Свете Марине у Албанији, на планини Лонга изнад Охридског језера, почивају њене чудотворне и свете мошти, које посјећују и клањају им се и православци и муслимани.

Светитељка се и у источном и у западном сликарству представља са крстом и палмом, симболом мучеништва у рукама, са змајем под ногама и често са кућама у пламену у њеној позадини.

Огњену Марију неке православне породице обиљежавају као крсну славу. У црквеном календару празник није обиљежен “црвеним словом”, али се ипак веома поштује.

Д. Јанковић

Share With: