Top lista

Топ листа за 28.05.2022.год.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Сутра Марковдан

Српска православна црква и вјерници сутра, 8. маја, славе Светог јеванђелисту Марка, сапутника и помоћника апостола Петра. Марковдан је познат и као трећи дан Ђурђевдана.

Апостол и јеванђелиста Марко био је син богате жене Марије (која је била пријатељ хришћанима), један је од апостола Исуса Христа и аутор првог јевађеља. Петар је Марка у својој посланици назвао духовним сином. Легенда каже да када је Марко био са Петром у Риму, вјерници су га замолили да им напише спасоносну науку Господа Исуса и Његов живот и чудеса.

Према предању, његов ујак, Апостол Варнава и апостол Павле, узели су га у пратњу на првом мисионарском путовању у Антиохију. Касније са ујаком Варнавом одлази на Кипар, а са апостолима Петром и Павлом у Рим. Свети Петар поставља Марка за епископа и шаље га у Мисир да проповиједа. Тако је Свети Марко био први проповједник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Проповиједао је у Ливији, Амоникији и Пентапољу. Из Пентапоља прешао је у Александрију.

У Александрији Свети Марко је основао цркву Божју, поставио епископа, свештенике и ђаконе. Предање га сматра оснивачем Цркве у Александрији. Уморен од незнабожаца, сахрањен је био у Александрији. Године 828. његово тијело украли су млетачки трговци и однијели га у Венецију, гдје данас лежи његов саркофаг у цркви Светог Марка. Апостол Марко је писац, по времену писања, првог Јеванђеља, које носи његово име – Свето Јеванђеље по Марку.

Ево шта вечерас треба да урадите

Српски сељак на Марковдан није излазио на њиву нити радио у пољу јер је страховао да ће га Свети Марко казнити олујом, градом и громовима. По народном вјеровању, ако је на Ђурђеван неко дочекао јутро у постељи или му је тог дана неко предао сан – што је значило да ће током цијеле године бити дремљив, а можда и болешљив – тај треба да одспава и на Марковдан, па ће се тако „излијечити“ од поспаности и болести.

Ако нисте дријемали на Светог Ђорђа, немојте ни на Марковдан, јер ћете цијеле године бити троми и поспани. Дакле, ако нисте преспавали Ђурђевдан, вечерас лезите у неко нормално доба, како бисте ујутру били чили, наспавани и весели. А ако сте преспавали Ђурђевдан, вечерас лезите кад вам је воља и слободно преспавајте и Марковдан.

Share With:
Facebook
YouTube
Instagram