Сусрет и историјски час код споменика „Рањена птица“

Код споменика “Рањена птица” на Јокином брду у Горњим Подградцима код Градишке данас је одржан историјски час и сусрет чланова градишког СУБНОР-а и Удружења логораша Другог свјетског рата из Републике Српске.

На овом традиционалном сусрету као и сваке године обновљена су сјећања на трагичне дане офанзиве на Козари прије 81 године, на прогон 25 000 дјеце, која су у Другом свјетском рату одведена у логоре.

Они који су у дјетињству преживјели страхоте логора од којих су успјели да се спасу дошли су у Горње Подградце да одају почаст страдалима. Једна од њих је Добрила Кукољ која је у логор одведена са десет година. За њу сваки долазак код „Рањене птице“има посебан значај.

Кратак историјски час окупљенима код споменика „Рањена птица“ одржао је Бојан Вујчић, директор Завичајног музеја у Градишци.Подсјетио је шта се све дешавало 10. јуна 1942. године када је покренута операција Западна Босна.

„Претпоставка је да се у збијегу налазило између 68 000 и 80 000 људи од којих је 25 000 било дјеце млађе од 14 година и то је најпотреснија прича. Тај бескарни народ већином српски је страдао можемо рећи на прави Бога те смо због тога тако назвали и наш документарни филм“ додао је Вујчић.

Вијенце на споменик су између осталих положили представници Градског одбора СУБНОР-а. Предсједник СУБНОР-а у Градишци Никола Крагуљ наглашава да је Градишка једина од шест локалних заједница која је подигла споменик дјеци страдалој у Другом свјетском рату. Поручује да се трагична прошлост не смије заборавити.

Споменик „Рањена птица“ израдио је 1983. године словеначки скулптор Тоне Светина. „Рањена птица“ је дио југословенског пројекта “Арена тражи ваше најмилије”, у оквиру којег је снимљен филм “Три јаблана”, и написано неколико монодрама, међу којима “Јока кћи козарачка”, роман “Вучићи” и друге.

У културном програму су учествовали ученици Основне школе „Младен Стојановић“ Горњи Подградци.

Н.М.

Share With:
Open

close button