Спријечити вршњачко насиље – за девет мјесеци 50 случајева

За девет мјесеци ове године у Републици Српској евидентирано је 50 случајева вршњачког насиља, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Српске које организује превентивну кампању под називом „Буди сигма! Заустави/Пријави вршњачко насиље!“ усмјерену ка ученицима основних и средњих школа са циљем спречавања оваквог понашања.

– Вршњачко насиље је починило 75 малољетника /66 мушког и девет женског пола/ над 63 малољетника. Међу малољетним починиоцима 27 су ученици основне, а 48 средње школе – наведено је у саопштењу.

У тим догађајима су три малољетника задобила теже, 38 лакше повреде повреде, 12 малољетника је претрпило психичку бол, четири су узнемиравана путем интернета, а код 11 малољетника су наступиле остале посљедице.

Из МУП-а су истакли да је примарни циљ кампање упознавање ученика основних и средњих школа на територији Републике Српске са појмом вршњачког насиља, начином испољавања насиља међу дјецом и младима, посљедицама које оставља на жртве насиља, као и подизање свијести грађана о значају благовременог откривања оваквих видова насиља.

С обзиром на то да је МУП Српске подржао реализацију програма „Брига о дјеци – заједничка одговорност и обавеза“, чији је иницијатор Републички педагошки завод Републике Српске, те да су полицијски службеници стални чланови школских мултисекторских тимова формираних у оквиру програма, кампања има за циљ и унапређење комуникације и сарадње са директорима школа и просвјетним радницима, родитељима и ученицима како би се побољшало међусобно повјерење, благовремено уочили конкретни проблеми, идентификовали конфликтни појединци, а све са циљем спречавања ескалације вршњачког насиља.

На предавањима која ће бити организована у основним и средњим школама у Републици Српској, ученици ће се упознати и са процедурама шта да ураде и коме да се обрате у случају да постану жртва вршњачког насиља, као и шта да ураде ако имају сазнања да је неко други жртва вршњачког насиља.

Из МУП-а су подсјетили да су Протоколом о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно-образовном систему Републике Српске дефинисане процедуре свих надлежних институција у случају поступања по пријавама вршњачког насиља.

РТРС

Share With: