Свињогојци забринути због појаве афричке куге

Након што је јуче у једном породичном домаћинству у Средњем Драгаљевцу код Бијељине потврђено присуство вируса афричке куге код свиња, појавило се још пар сумњивих локација. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић потврдио је да су ветеринарски инспектори од јутрос на терену.

Забринути стањем у Семберији, свињогојци на подручју Градишке, Лакташа, Српца и Прњавора, окупљени у Регионално удружење свињогојаца одржли су сједницу Управног одбора. Фармер Ранко Сарајлић, који располаже модерним објектима за производњу и тов, рекао је  да постоје многи механизми заштите и контроле.

„И код обиљежавања животиња се то може утврдити, јер свака животиња која је у одгоју мора имати своје поријекло“, рекао је Сарајлић и додао да се о томе мора више водити рачуна.

Свињогојци овог дијела Српске на фармама редовно проводе мјере заштите јер Ресор за пружање стручних услуга Подручна јединица Градишка са свињогојцима континуирано проводи едукацију од 2019. године када је афричка куга свиња детектована у Србији.  „Наши пољопривредни произвођачи су упознати са свим оним што треба да предузму, у циљу спречавања и ширења афричке куге свиња на својим имањима и на простору ком гравитирају“, рекао је Славко Тошић из поменутог Ресора.

Поред свих предузетих мјера Регионално удружење свињогојаца је затражило и додатну коју је упутило на адресу Министарства унутрашњих послова. Свињогојци овог дијела Српске забринути и због могућности да детектован већи број жаришта заустави започете активности на увозу квалитетног генетског материјала у оквиру потстицаја капиталним инвестицијама.

„Апелујемо и тражимо од Министарства унутрашњих послова и ветеринарске инспекције да појачају надзор друмског превоза свиња“, навео је Драгиша Цвјетковић, предсједник Регионалног удружења свињогојаца Градишке, Лакташа, Прњавора и Српца. Свињогојци овог дијела Српске забринути су и због могућности да детектован већи број жаришта заустави започете активности на увозу квалитетног материјала у оквиру подстицаја капиталним инвестицијама.

Б.Ш.-С.Видовић

Share With:
Open

close button