“Све је уништено, вода је све освојила и свуда ушла” Дубичка села Шеварлије и Јохова поплављена, мјештани очајни улазе у ноћ (ФОТО)

У селима Шеварлије и Јохова, неколико километара од Козарске Дубице у правцу Костајнице, вода је поплавила десетине домаћинстава.

Ту је ситуација најтежа, а мјештани очајни. Настоје помоћи једни другима јер Уна и притоке расту, а ноћ се ближи. Многи не знају шта више да чине.

Стоку су смјестили у друга села, код пријатеља и родбине, а они се боре да сачувају куће.

Домаћинство Жељка Јакишића, кућа и сви помоћни објекти су потопљени.

– Данас је најгоре, вода је прошле ноћи ушла у кућу, шталу, свињце, кокошињце… Сва механизација је у води. Стоку сам извео, краве смјестио у друго село. Борим се, заједно са комшијама које помажу, да спасим бар нешто – казао је Јакшић за Српскаинфо.

Набавио је чамац којег користи, од куће до пута, и у домаћинству.

– Без чамца се нигдје не може. Вода је јуче прешла преко чизама. Не знам шта ће бити вечерас, али се не надам ничему доброме – казао нам је Жељко Јакшић окружен водом, са свих страна.

Жељко показује гомилу дрвета, припремљеног за огрев. И балване је однијела вода, остао је само мањи дио.

Стево Миљатовић, чија кућа је такође поплављена, помаже комшији.

– Код мене је нешто боље, мање је воде. Зато сам дошао да помогнем Жељку, код којег је ситуација много гора и тежа – каже Миљатовић.

У истом селу, готово све куће су поплављене. Једино пут је сув. Зато се мјештани, прије ноћи, боре да извуку што више ствари, механизације, стоке и живине.

Мићо Чекић и његова породица су очајни. Боре се са водом. Потопљени су трактори, берач, балирка и друга механизација.

– Све је уништено, вода је све освојила, свуда ушла. Још једна степеница брани кућу од овог поводња. Стоку сам извео, да се не подави. Кокошке су у приколици, ту ће бити до даљњег. Нити нас је ко од власти посјетио нити упитао, како смо, како нам је, шта ћемо и куда ћемо – поручио је Мићо.

Нисмо могли до њега, вода нас је спријечила у томе. Али, успјели смо поразговарати.

– Дошли су ми гости из Њемачке. Нису могли претпоставити како ће им бити у гостима, код мене. Ова двојица младића су спасиоци, они раде и дању и ноћу. Много су ми помогли. Не знам докле ћемо се борити. Ако вода уђе у кућу, идемо и ми некуда, исељавамо – казао је Чекић.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With:
Open

close button