Top lista

Топ листа за 28.05.2022.год.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Свакодневна поскупљења тање ионако танке новчанике грађана

Већина купује само најпотребније. Парче меса у месницама, покоји комад воћа умјесто килограма, уље су многи замијенили свињском машћу. Како се корекција цијена на дневном ниову одражава на кућне буџете, питали смо наше суграђане. „Имам пензију у износу од 200 марака, наравно да купујем само основно и то мање него раније“, искрен је један од градишких пензионера. У Градишци смо затекли и саговорницу која живи и ради у Данској. Сматра да се, због неупоредиво бољег животног стандарда у овој скандинавској земљи, поскупљења у Данској и Босни и Херцеговини не могу поредити.

Поскупјело је готово све, јер на сталним корекцијама цијене горива, почивају и поскупљења свега осталог, од основних животних намирница преко свих других артикала.

Грађани су забринути. Док су у првом налету поскупљења стајали у редовима, како би обезбиједили залихе основних животних намирница, сада већ, жале се, ни чаробним штапићем се не би могла учинити паметна калкулација.

„Када је уље поскупјело на 3 КМ, сва су се удружења у служби заштите потрошача огласила. Данас када је литра овог производа готово 6 КМ, више нисмо у стању да испратимо такве трендове“, кажу у приједорском Удружењу „ДОН“.

Зоран Петош из овог удружења очекује да би, поред осталог, значајније присуство инспекцијских органа на терену могло дати резултате у виду заустављања неконтролисаниог повећања цијена, јер се, примјећује, на многим рафама продају залихе артикала по тренутним цијенама на тржишту.

Имајући у виду да поскупљења имају упориште у глобалним кретањима, не треба да чуде нови скокови цијена и током наредног периода.

Видјећемо шта ће донијети вријеме, у међувремену је неопходно планирати куповину основних животних намирница. Но, многи себи постављају питање – какав је то квалитет живота заснован само на основним намирницама у потрошачкој корпи?!

Сања В. Тркуља

Share With:
Facebook
YouTube
Instagram