Промовисана књига „Православље у намјесништву градишком“

У Културном центру Градишка публици је вечерас представљена монографија „Православље у намјесништву градишком“ аутора протојереја ставрофора Гојка Слијепчевића.   Књига има стотине илустрација и обухвата период од Римљана до дешавања 20. и 21. Вијека.

Монографија између осталог садржи бројне податке и детаље о храму Покрова Пресвете Богородице заједно са старим и новим црквеним објектима 16 градишких парохија. Аутор књиге Гојко Слијепчевић каже да је ово дјело стварао двије године, те да је доласком у Градишку увудио да у протеклих стотину година скоро нико ништа није писао о историји намјесништва градишког.

Уредник  књиге Славољуб Лукић, каже да аутор кроз ову књигу доказује да је црквени живот на подручју Градишке постојао у континуитету.

О великом значају монографије за Градишку и њен православни народ на промоцији су говорили рецензенти  Бојан Вујиновић и Дарио Дринић.

Вујиновић је истакао да је ријеч о једном од капиталних дјела за наш град, јер говори о хришћанству, сакралним објектима, развоју православља на овом простору и свему оном што се дешавало кроз историју до данашњег дана када је обновљен храм Покрова Пресвете Богородице у Градишци.

Дринић је рекао да је аутор,  прота Гојко Слијепчевић, успио да донесе и једно свето писмо градишке црквене повјеснице, те да је врло занимљиво да се читаоци упознају и са прoшлошћу црквене општине која је била изузетно значајна у БиХ, али и са њеним напретком.

Аутор Гојко Слијепчевић до сада је написао двије књиге. Осим монографије „Православље у намјесништву градишком“ , 2016. године представио је и књигу под називом “Кроз васкрсење светиња козарскодубичких“ .

Н.М.

Share With:
Open

close button