Промовисана „Вила са Чакора“

У Културном центру Градишка вечерас је представљена књига ,,Вила са Чакора” ауторке Неде Ђукић Боројевић, посвећена мученичком страдању деветнаестогодишње дјевојке Бранке Ђукић коју су на Чакору 2. септембра 1975. године свирепо убила двојица Албанаца са Космета, покушавајући неуспјешно да је силују.

Злочинци су убрзо лоцирани и ухапшени у Дечану. У судници Бјелопољског суда убицу је из револвера ликвидирао Бранкин отац Раде, пошто је признао, да је Бранку убио само ради тога што је Српкиња. На промоцији другог и допуњеног издања књиге, осим  аутора Неде Ђукић Боројевић говорио је професор Велимир Голијанин и Давор Симишић, а у програму су учествовали и чланови дјечијег хора ЦКУД „Лепа Радић“ као и гуслар Васо Драшковић.

Аутор Неда  Ђукић Боројевић навела је да са сваком промоцијом чува тужна прича од заборава како се то више никоме и никада не би догодило.  „До закључка је лако доћи – да је крст носити нама суђено-  поручила је Ђукић Боројевић и нагласила да се убиство Српкиње на Чакору догодило годину дана након доношења Устава, 1974. године када су покрајине у бившој Југославији добиле самосталност и од тада су Срби на кољенима.

Ауторка је користећи мноштво извора, свједочења и сјећања написала драмску причу о васојевићкој дјевојци. Како каже, иако далеко од својих предака Ђукића – Васојевића, нашла је у својој души мјесто да исплаче и оплаче ову страшну чакорску трагедију.

С.В.

Share With: