Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 25.3.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
Преминула Стевка Козић Прерадовић

Књижевница Стевка Козић Прерадовић преминула је у 78. години након краће болести.

“Тужног срца вас обавјештавамо да нас је синоћ, у седамдесет осмој години живота, након краће болести, напустила наша угледна пјесникиња, прозна списатељица, књижевна критичарка, драмски писац за дјецу и одрасле, путописац, Стевка Козић Прерадовић”, саопштило је Удружења књижевника Републике Српске.

Упутили су изразе најдубљег саучешћа породици, пријатељима и члановима Удружења књижевника Републике Српске, чији је Стевка дио била од самог оснивања.

Мјесто и вријеме сахране биће накнадно објављени.

Стевка Козић Прерадовић рођена је у Горњим Карајзовцима 1945. године. Школовала се од 1952–1964. Радила као економиста у привреди три деценије, а иза рата била помоћник директора у Дјечијем позоришту РС.

Пјесник, прозни и драмски писац за дјецу и одрасле, књижевни  критичар, путописац… Члан Удружења књижевника Југославије од 1979,  данас Републике Српске.

Сарадник листова и часописа од 1961. Објавила тридесетак књига поезије и прозе. Већ 1964. године награђена у Бањалуци за роман у рукопису “Кључ нисам нашао”.

Превођена селективно на 16 језика почев од пјесме “Гост” 1970. До сада је објавила два избора из поезије на српском , четири на талијанском, есперанту, француском и чешком.  Касно, тек 1973, објављује прву збирку пјесама овјенчану “Кочићевом наградом“ (Друштво писаца Босанске Крајине).

Њено стваралаштво помно  прати  критика, уврштава у књиге есеја и студија: М. Шиндић, З. Турјачанин, Р. Комар, С. Личина, М. Голијанин, Љ. Лукић итд.

Књига прича “Знакови с неба” била у ужем избору  за “Женско перо“ у Београду, а  збирка поезије “Зрно соли“ за награду “Скендер Куленовић”.  Много награда добила  за кратке приче.

Уврштена у 45 антологија прозе и поезије домаћих и страних аутора, те  у  лектиру од 2003, и студијске програме за ђечију књижевност  од 2015. г.

Значајније награде добила за књиге и допринос развоју културе: “Веселин Маслеша”, “Шушњар”, “Кочићево перо”, “Драгојло Дудић”, “Песнички крчаг”, “Слово Кочићу”, “Кључ Модрог града”, “Пјесма над пјесмама”, “Зија Диздаревић”  УКРС “Књига године”…

Двије драме: “Реванш” и “Стринина дјеца” наградио на анонимном југословенском конкурсу и откупио за извођење Радио Сарајево неких осамдесетих година прошлог вијека.

Share With:
Open

close button