Представа “Госпођица“ одиграна на фестивалу “Љубица“

Четврте фестивалске вечери у Градишци Народно позориште Републике Срспке одиграло је представу „Госпођица“. Дуготрајан аплауз  бројне публике доказ је да је представу, насталу по истоименом роману Иве  Андрића, одлично режирала Ђурђа Тешић а драматургију урадила Вања Ејдус.

“Режирати представу било је врло инспиративно из разлога што је ово тек друга драматизација.  Познато је да је Андрића тешко драматизовати али ја сам задовољна као смо то урадили, успјели смо испричати причу и сачувати дух романа, али и остати досљедни његовом језику, навела је Тешићева и додала да су успјели  унијети и неки свој доживљај главног лика, прије свега госпођице Рајке Радаковић.

Лик Рајке Радаковић Госпођице у овој представи савршено је оживјела првакиња Народног позоришта Републике Срспке Слађана Зрнић, која је заједно са читавим ансамлом испичала једну велику причу о страсти и пропасти, о оним несрећним, усамљеним и у вео похлепе завијеним, омамљеним сјајем злата и мирисом новца, залуђеним, дужним и на крају свега, превареним. Превареним од себе највише.

„Рајка Радаковић се не би снашла у данашњем времену јер је она једно осјетљиво биће, које на својим леђима носи велики терет“, рекла је Зрнићева о Госпођици чији живот је подређен очевој жељи,шедњи новца, штедњи на стварима, на осјећањима.

Различите ликове који су утицали на Госпођицу, у периоду од неких тридесетак година, и заједно испричали њену причу и утицали на њено обликовање, оживјели су Наташа Иванчевић, Сњежана Мишић, Бојан Колопић, Данило Керкез, Белинда Стијак и Павле Павић, а прича коју су испричали била је попраћена музиком композитора Владимира Пејковића, коју су уживо на сцени изводили Анастасија Марић на виолини и Марко Ковачић на контрабасу.

Завршне вечери Фестивала позоришта Републике Српске „Љубица“ у уторак, 23. маја у 20 часова у Културном центру Градишка  публици ће се представити Градско позориште „Семберија“ представом “Хасанагиница“.

С.Видовић

Share With:
Open

close button