Предавања основцима поводом Међународног дана нестале дјеце

Поводом Међународног дана нестале дјеце, који се обиљежава 25. маја, МУП РС проводи превентивну кампању под називом „Растимо сигурно“.

У оквиру кампање, која је усмјерена на јачање свијести јавности о потреби заштите дјеце на путу од куће до школе, полицијски службеници Полицијске управе Градишка одржали су предавање ученицима другог разреда  ОШ “Данило Борковић”.

За потребе ове кампање штампани су едукативни леци који на занимљив начин упућују ученике како да им пут од куће до школе и повратак буду сигурни.

УВИЈЕК ИДИ У ШКОЛУ СА ПРИЈАТЕЉЕМ, НИКАДА САМ! СТРАНАЦ ЖЕЛИ ДА ПРИЧА СА ТОБОМ? НЕ! ОДМАХ О ТОМЕ ОБАВИЈЕСТИ УЧИТЕЉА! НЕ УДАЉАВАЈ СЕ ИЗ ШКОЛСКОГ ДВОРИШТА, БЕЗ ДОЗВОЛЕ УЧИТЕЉА!

Ово су само неке од инструкција које су полицијкси службеници савјетовали основцима другог разреда који већ сами долазе и одлазе из школе. Упутили су их и шта да чине уколико се, ипак, изгубе. “Најважније је да дијете остане сабрано, да покуша у околини препознати познату особу или старију особу са дјететом којој би се требало обратити. Важно је да дијете зна телефонски број једног од родитеља или адресу становања“, нагласио је Дејан Гвозден, инспектор криминалистичке полиције ПУ Градишка.

У едукативном материјалу, који су дјеца добила током предавања, наведена су и упутства родитељима како да поступе уколико дијете, у предвиђено вријеме, не дође кући.

„Такође, неопходно је остати смирен, обићи локације гдје дијете иначе одлази, а затим обавијестити полицију са подацима: у ком правцу је дијете отишло, како изгледа, какву одјећу носи, која мјеста често посјећује…“, наводи Гвозден.

Према информацијама из Полицијске управе Градишка, у току прошле године пријављен је нестанак једне малољетне особе која је пронађена и безбједно враћена кући.

Кампању под називом „Растимо сигурно“, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, као члан Међународне организације “Amber Alert “, реализује у периоду од 15. до 26.05.2023. године.

Сања Т.

Share With:
Open

close button