Поштарима пуне торбе „плавих коверти“ због радара у Новој Тополи

Због измјене режима рада радара за мјерење брзине кретања возила на магистралном путу код основне школе у Новој Тополи, односно спуштања ограничења са првобитних 50 на 30 километара на час, на адресе бројних возача из Лијевача поља али и цијеле Градишке стигле су казне за прекорачење дозвољене брзине.

Стационарни радари на подручју Градишке у функцији су од 27. децембра прошле године а нешто више од шест мјесеци дозвољена брзина кретања возила код школе у Новој Тополи била је до 50 километара на час.

Од 1. јула ово године уз знак са ограничењем на 30 километара на час постављена је и табла упозорења на радарску контролу, али су се бројни возачи и даље држали првобитне праксе па су се суочили са казнама за прекршај, а поштари у Лијевчу пољу са пуним торбама „плавих коверти“.

О овом случају, током одборничких питања у Скупштина града Градишка, говорили су и одборници Сњежана Гвозден и Зоран Латиновић.

Гвозденова је упозорила на непостојање знака са временским интервалом трајања ограничења брзине кретања возила на магистралном путу код школе, што је како тврди законска обавеза, те упитала да ли је могуће да у периоду школског распуста ограничење буде до 50 километара на час.

Латиновић је навео да је на дионицама код школа на истом магистралном путу у Александровцу и Лакташима ограничење брзине кретања возила до 50 километара, да је нелогично да то тако не буде и у Новој Тополи и да треба тражити и друге начине заштите ученика и пјешака на овој веома фреквентној дионици пута.

Начелник Одјељења полиције Полицијске управе Градишка Дејан Трифковић појаснио је да је постављање саобраћајних знакова на магистралном путу у надлежности Јавног предузећа „Путеви Републике Српске“, те да је надлежна служба у Управи полиције Републике Српске само прилагодила рад стационарног рада према постављеној саобраћајној сигнализацији.

Он је навео да радар на поменутој локацији тренутно биљежи прекорачења брзине изнад 40 километара на час, те нагласио да Полицијска управа Градишка није била у обавези да обавјештава возаче о овој измјени ограничења јер су стационарни радари у надлежности Управе полиције.

Трифковић је додао да је и Полицијска управа упозната са случајем великог броја казни за прекорачење брзине у Новој Тополи, те нагласио да према Закону о прекршајима Републике Српске сви који су добили новчане казне имају право и да затраже судско одлучивање.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button