Почео дводневни атеље „Др Борислав Шокчевић“

На савском кеју, у организацији Завичајног музеја Градишка, почео је дводневни Aтеље на отвореном ”Др Борислав Шокчевић”. Манифестација се одржава већ шест година и има хуманитарни карактер.

 

Дио умјентичких дјела насталих током рада атељеа, остаје у фундусу Завичајног музеја, док ће дио бити намијењен за продају. Од тих средстава, биће настављен пројекат започет још прошле године, а односи се на реконструкцију споменика знаменитим српским личностима са подручја Градишке.

У плану је да се овог пута реконструише споменик Петру Поповићу, доградоначелнику Градишке  прије Првог свјетског рата, те споменици породицама Ковачевић и Чубриловић.

„Наша дужност је да сачувамо историјске споменике на подручју града и ми ћемо наставити те активности које смо започели још прошле године и један дио споменика и реконструисали“, истиче Бојан Вујчић, директор Завичајног музеја Градишка.

Овогодишњи  Атеље окупиће 15 сликара који ће током дводневне манифестације стварати вриједна умјетничка дјела на шеталишту уз обалу ријеке Саве.

„Инспиративна је и локација и дружење“, каже академски сликар Миле Средојевић, истичући сјајном намјеру да се реализује и хуманитарна страна ове манифестације.

Атеље на отвореном се организује у знак сјећања на доктора Борислава Шокчевића који је оставио неизбрисив траг на многим пољима друштвеног и културног живота овог града.

Био је  љекар, хуманитарац, спортиста и умјетник.

Сања Т.

Share With:
Open

close button