Почело снимање новог серијала РТВГ-а о завичајним писцима (ФОТО)

Радио-телевизија Градишка започела је снимање новог телевизијског серијала под називом „Баштина завичајних стваралаца“ у којем ће бити обухваћено стваралаштво Бранка Ћопића, Петра Кочића, Младена Ољаче, Драгана Колунџије, Драгоје Лукића, Василија Карана, Стевке Козић Прерадовић, Панте Стевића и других писаца и историчара Козаре, Поткозарја и Крајине чија су дјела дио наше културне баштине.

У првој емисији о најзавичајнијем писцу Бранку Ћопићу, о његовом лику и дјелу говорили су они који су га познавали, књижевници Зоран Костић и Михајло Орловић, професори поријеклом из Хашана и Грмеча, етнолози и други стручни сарадници.

Преносећи импресије свог првог сусрета са Бранком Ћопићем књижевник Зоран Костић нагласио је да је Ћопић увео лик Крајишника у књижевност  као нико до тада.

 „Ћопић је имао озбиљно и шаљиво лице и по томе је јединствен и непревазиђен. Он је донио дух Крајишника у српску литературу. Тај код крајишког Србина је ушао у магистралну линију српске књижевности захваљујући понајвише Ћопићу“, навео је Костић.

Стручни сарадник у серијалу емисија посвећених значајним завичајним именима књижевности, магистар Дарио Гвозден нагласио је да су завичајни писци важни јер су вјеродостојно одсликали наше просторе, различите амбијенте наших крајева као и менталитет, начин говорења и живљења нашег човјека.

„Времена која су иза нас свједочила су о томе да је већим дијелом наше историје било доста тешко суочавати се са животом на овим просторима. О томе, између осталог, казују наши завичајни писци и то је један од разлога због чега ћемо им посветити пажњу у новом серијалу, јер њихова дјела чине, свакако, дио нашег културног насљеђа“, навео је Гвозден.

Уредник емисије Сања Суботић Цумбо навела је да су се након врло успјешног серијала емисија из књижевности „Ријеч и слово“ одлучили на снимање новог серијала у којем ће детаљније бити приказан живот и дјело завичајних стваралаца нашег поднебља, како познатих имена, тако и оних мање заступљених, а чији рад је такође значајан.

„У новом циклусу емисију доносимо амбијент родног краја завичајних писаца и нове приче о њима уз стручну сарадњу са професорима српског језика и књижевности, историчарима, етнолозима, књижевницима, глумцима. Свако од њих, на свој начин употпуниће њихов портрет и улогу у очувању нашег језика, културе и историје “, навела је Суботић Цумбо.

Директор Радио-телевизије Градишка Рајко Ромић рекао је да РТВГ континуирано ради на увођењу нових програмских садржаја.

„РТВГ има више емисија властите продукције из различитих области друштва. Посебну пажњу, између осталог, поклањамо образовању, као и очувању културно-историјског насљеђа Градишке и регије“, навео је Ромић.

Сарадници у реализацији поменутог програмског садржаја су установе које у опису своје дјелатности имају његовање културе, књижевности, традиције, историје, међу којима су Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Градишка, Народна библиотека Градишка, Завичајни музеј, школе и друге установе.

Новим серијалом чије емитовање би требало почети до краја године биће обухваћено 12 имена завичајних стваралаца Крајине.

С.С.Ц.

Share With: