Потписани уговори о уградњи соларних панела

Градска управа Града Градишка је међу првима у БиХ препознала значај промоције нових начина производње електричне енергије узевши учешће у пројекту УНДП-а СоларЦЕТ у оквиру којег су потписани уговори између Градске управе и пет корисника који су остварили право на субвенционисање уградње соларних система за властите потребе на објекте индивидуалног становања.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је након Јавног позива одабрано пет корисника који су испунили услове за уградњу соларних панела на објектима индивидуалног становања, снаге 5 киловата и додао да је постојање тих малих“ соларних електрана“ од значаја не само за њих већ и за друштвену заједницу. Овом приликом Аџић се захвалио УНДП-у на партнерству у пројекту и додао да су обје стране учествовале са по 24 000КМ, односно 50 одсто вриједности пројекта, колико је износило и учешће корисника пројекта.

Значај овог пројекта препознао је и Дарко Боројевић из Брестовчине који је рекао да се на овај корак одлучио због уштеде али и заштите животне средине. Хамдија Мјезин водитељ пројекта СоларЦЕТ нагласио је да је пројекат веома битан за развој БиХ у смислу декарбонизације и коришћења постојећих потенцијала соларне енергије.“Овај пројекат ради на развоју директних механизама подршке инвестицијама у фотонапон, развили смо финансијске моделе и за домаћинства и за јавне институције и привреду“, рекао је Мјезин и истакао да је Градишка, поред Приједора, Мостара и Цазина локална управа која је међу првима препознала значај поменутог пројекта.

С.Видовић

Share With:
Open

close button