Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

Топ листа за 11.02.2023.год.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
Посљедњи ратник Пете козарске: Танасије Гаковић (99) један од најстаријих становника Градишке (ФОТО)

Ускоро, а то је 10. фебруара, у стоту годину загазиће Танасије Гаковић (99), свједок и актер цијеле епохе Градишке и њене околине. Он је истински градитељ свога краја. Учествовао је у готово свим важним догађајима.

У Другом свјетском рату, као борац Пете козарске бригаде, Тане, како га сви ословљавају, градио је слободу, а у миру борио се за изградњу фабрика, школа, друштвених домова, напредак пољопривреде, а посебно спорта.

Он је иницирао изградњу стадиона Фудбалског клуба “Козара” и предводио овај клуб, из предсједничке функције, до највећих успјеха.

– Током разорног земљотреса у Бањалуци 1969. године, изабрали су ме за предсједника Одбора за расподјелу новца којег је цијела Југославија слала у Бањалуку и Крајину. Градишка је имала велику штету али смо и ту ситуацију искористили да изградимо стадион, Болницу и друге објекте – испричао је Тане, чије су заслуге у спорту али и многим другим пољима у граду на Сави неизмјерне.

О фудбалу, посебно о “Козари” и сада прича са снажним емоцијама. Он каже да је на отварању стадиона, 12. августа 1972. године, модерног за то доба, било 20.000 гледалаца.

Премијерну утакмицу у новим условима “Козара” је одиграла против “Локомотиве” из Москве а први гол на новом терену постигао је Стојан Тимарац.

– Имали смо важну улогу у бившој Југославији, били смо у врху друголигашке табеле, играли против великана југословенског фудбала и часно проносили име Градишке – присјетио се Тане славног војевања градишких црвено-бијелих фудбалера, на стадионима од Триглава до Ђевђелије.

Стадион са великим трибинама, који се и сада користи, без већих измјена и реновирања, изграђен је, највећим дијелом, новцем од земљотреса и уз помоћ спорских колектива, понајвише ФК “Војводина” из Новог Сада.

Тане је био и предсједник многих грађанских удружења, политичких и других организација међу којима СУБНОР па све до Ловачког удружења “Просара”.

– У Другом свјетском рату са подручја општине Градишке учествовало је 5.200 бораца, а погинула су 1.552. Под фашистичким терором на огњиштима и у логорима смрти убијено је више од 14.000 становника градишке општине. То се увијек мора знати и препричавати младима, јер то вријеме брзо избрише, а вриједности наше народне и ослободилачке борбе потисне у заборав – често је говорио Гаковић испред споменика својим ратним друговима.

Иначе, Пета козарска брига формирана је 22. септембра 1942. године у Палежу на Козари. Први командант био је Јосип Мажар Шоша, а комесар Бошко Шиљеговић.

Дала је 13 народних хероја, а учествовала у борбама у Бихаћу, Санском Мосту, Босанском Новом, Дервенти, Теслићу, Сребремику, Крупњу, Београду, на Сремском фронту…

У свом саставу имала је 1.100 бораца. Један од њих, посљедњи који још гази у строју живих пролетера је Танасије Гаковић. На његовим грудима сија ордење, а у витрини остала признања, којим се дичи и подсјећа на многе догађаје у свом дугом и богатом животном вијеку.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

 

Share With:
Open

close button