Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 25.3.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
ПОДЕБЉАНИ ТРАГОВИ ИСТОРИЈЕ Завичајни музеј рестаурира надгробне споменике у Градишки (ФОТО)

Завичајни музеј Градишка, обнавља споменике важних личности из историје овог краја.

Уварошком гробљу, како се с почетка прошлог вијека звало садашње градско гробље у Брестовчини, рестауратор Перо Тодоровић уз асистенцију историчара Бојана Вујчића и тима Завичајног музеја, почетком марта уредио је споменике Лепосаве Костић, прве српске учитељице из Градишке и Савете Видовић, супруге Васе Видовића, националног радника и угледног трговца из Градишке.

Сада су јасно видљиве поруке са споменика, натписи које није било могуће јасно ишчитати.

Под овом ‘ладном плочом почива Савета од племена Кнежевића а супруга Васе Видовића, рођена 1865. године, умрла на порођају 1885. године. Поред ње лежи Петар, њихов синчић од девет месеци. Овај студент белег подиже им љубав и признање. А. Тунер Београд.

Овђе почива раба Божија Лепосва Костића, рођена Павковић, поред своје ђеце Видосаве и Милана, бив. прва вриједна и уважена српска учитељица у Босанској Градишци од 1882 до 1887. године. Умрла 21/10 1887. у 24. години живота.

Бојан Вујчић, историчар и директор Завичајног музеја казао је да је такође на гробљу у Кочићеву рестауриран споменик важној личности из историје љевчанског краја.

-Клесар Горан Лучић из Кладара обновио је споменик Ђурђа Рогуљића у Кочићеву, добротвора Српског културног и просвјетног друштва “Просвјета”. Његово име и ђело записано је у књигама и документима. Он је био велики добротвор и родољуб – појаснио је Вујчић.

Иницијативу за рестаурацију надгробних споменика покренули смо прије неколико година, наглашавају у Завичајном музеју.

– Током посљедњег атељеа посвећеног доктору и сликару Бориславу Шокчевићу, одлучили смо да новац прикупљен продајом слика утрошимо у ову сврху – рекао је за Српскаинфо Бојан Вујчић.

Он каже да су многи надгробни споменици оскрнављени или оштећени немаром мјештана, као што је споменик велепосједника из Орубице Симе Стефановића на гробљу у Брестовчини.

-У плану је подизање обореног споменика Петра Поповића, доградоначелника Градишке до 1914. године и богатог трговца, као и поправка споменика Ђорђа Тодића и његове кћерке, удане за Веселина Гвоића, некадашањег градоначелника Градишке – прецизирао је Бојан Вујчић.

Share With:
Open

close button