Петровдански сабор фолклора у Брезик Ламинцима обиљежила народна игра и пјесма

Сa циљем очувања и преношења традиције и народних обичаја на млађе генерације,  у Брезик Ламинцима одржан је  17. Петровдански сабор фолклора.

Организатор ове манифестације, Културно умјетничко друштво „Дукати“ и Мјесна заједница Брезик Ламинци, на љетној бини код старе школе угостили су своје пријатеље, КУД-ове  из Залужана, Градишке, Рибника, Бања Луке, Кнежева, Брезичана, Врбашке, Теслића, Пелагићева, Српца, Дубрава и Омарске.

Ранко Цумбо, предсједник КУД-а „Дукати“ рекао је да су дружења чланова КУД-ова од великог значаја јер се на тај начин упознају српски обичаји разних крајева.

„Петровдански сабор није само концерт КУД-ова, то је слава села и ми, након короне, желимо вратити ову манифестацију на старе стазе“, додао је Цумбо.

Подршку у организацији манифестације пружила је Градска управа Градишка.

Драгутин Ковачевић, начелник Службе градоначелника Градишке рекао је да народ у Градишци његује обичај саборовања и окупљање око друштвених домова.

„Ми испред Градске управе покушавамо да реновирамо постојеће и градимо нове домове. У току је опремање старе школе у Брезик Ламинцима тако да ће овај простор сљедеће године бити додатно обогаћен“, додао је Ковачевић.

Да саборовање живи и да ће га бити убудуће свједочи млади гуслар Аљоша Марчета из Брезичана поред Приједора који каже да је љубав према традицији и гуслама насљедио од прадједа.

„Гусле су увијек биле уз Србина и преносиле су се са кољена на кољено. Ја пјевам као и сви гуслари о догађајима који су важни за наш народ, биткама, побједама и страдањима. Гусле су више од инструмента, гусле треба да се цијене и поштују“, нагласио је Марчета.

Поред фолклорних наступа, у оквиру Петровданског сабора одржана је и гастро изложба традиционалних јела и народних рукотворина, као и дефиле учесника манифестације.

Г.Влаинић

Share With:
Open

close button