Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

Топ листа за 13.08.2022.год.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

Парастос за страдале у “Олуји” у Храму Христа Спаситеља

У Храму Христа Спаситеља Бањалуци данас ће у 11 часова бити служен парастос за страдале у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” прије 27 година.

За 12.30 часова најављена је промоција “Веритасових” публикација.

Из канцеларије “Веритаса” најављено је да ће сутра у Новом Граду бити обиљежено 27 година од страдања Срба у агресији Хрватске на Републику Српску Крајину када је протјерано више од 220.000 Срба из Хрватске, а побијено око 2.000.

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду у 10.00 часова биће служен парастос, а након тога прислужене свијеће према “мосту спаса” на ријеци Уни, са којег ће у воду бити спуштен вијенац.

У августу 1995. године “мост спаса” прешло је 100.000 избјеглих из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике.

У Сводни код Новог Града, гдје је хрватска авијација гађала избјегличку колону, у 11.45 часова биће служен помен и положено цвијеће код спомен-крста у овом мјесту који је 2012. године подигао “Веритас” за шест цивила страдалих у августу 1995. године.

Након помена у Новом Граду, у Бањалуци ће бити положени вијенци на Пердувовом гробљу, те на Новом гробљу.

У недјељу, 7. августа, у 11.00 часова биће служен парастос и положени вијенци код спомен-крста на Петровачкој цести, а у 12.00 часова планирана је посјета спомен-соби у Дринићу.

Војно-полицијска акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима “Веритаса”, током “Олује” из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године “Олују” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Share With:
Open

close button